RIJEČ STRUKE

Dr. Enio Kapetanović za "Avaz": Izazovi poslije carskog reza

Odmor nakon poroda je jako bitan, kazao je Kapetanović

Jako je važno obratiti pažnju na stanje poslije poroda. Pixabay

25.3.2024

Carski rez je rađanje ploda kroz rez na maternici i stomačnoj šupljini. Radi se o pravom operativnom zahvatu, uglavnom pod općom anestezijom. Zbog same te činjenice, ali i drugih mogućih komplikacija, smrtnost i obolijevanje žena koje rađaju carskim rezom viša je u odnosu na porođaj prirodnim putem.

Oporavak od carskog

- Carski rez je kombinovano i operativni zahvat i porod, tako da će se žena suočiti sa oporavkom i od operativnog zahvata i promjenama koje postpartum sa sobom nosi. Iz tog razloga oporavak je znatno izazovniji i teži nego nakon prirodnog poroda, te je potrebno dobro se informirati o preporukama – objašnjava nam ginekolog Enio Kapetanović.

Dodao je da oporavak od carskog reza traje nekih 6 sedmica ako nema komplikacija i neočekivanih ishoda. Žene ostaju u bolnici nekih 3-5 dana, a za to vrijeme se rade previjanja i toalete rane, održava se higijena lohija, pomaže im se pri kretanju i uspostavi dojenja. 

- Šavovi na koži mogu biti resorptivni (oni koji se tope u tkivu), te neresorptivni koji se moraju skidati/vaditi nakon 5-7 dana zavisno od toga koja se hirurška tehnika koristi. Nakon potpunog zarastanja rane, možete početi koristiti preparate za ljepše zacjeljivanje. U slučaju da porodilja osjeća bol, savjetuje se korištenje Paracetamola, a ako bol i nakon te terapije perzistira, savjetuje se konsultacija sa svojim ljekarom - istaknuo je Kapetanović.


Enio Kapetanović. Facebook

Alarmantni simptomi

Također, istaknuo je, da postoje i neke promjene koje su apsolutan alarm za javiti se ljekaru. Ako primjetite izrazito crvenilo, oteklinu ili gnoj na području reza, postoji mogućnost da je riječ o infekciji koju treba tretirati. Povišena tjelesna temperatura, groznica, obilno krvarenje ili pogoršanje bolova su također simptomi koji sugerišu javljanje nadređenom ljekaru.

- Treba obratiti pažnju i na simptome kao što su bezvoljnost, nagle promjene raspoloženja, gubitak apetita, neobjašnjiv umor ili nemogućnost uspostave konekcije sa novorođenčetom, a koji sugerišu postojanje potporođajne depresije. Ovi simptomi su također alarm za konsultovati se sa ljekarom. Period nakon carskog reza je svakako izazovan, ali nema razloga da se u njemu maksimalno ne uživa provodeći vrijeme sa novim najvažnijim članom porodice - kazao je dr. Kapetanović.

Odmorite se

- Kad dođete kući, vodite računa o odmoru, unosu tečnosti, ne dižite teško, nemojte biti pretjerano fizički aktivni. Spavajte na boku ili na leđima, kako ne bi vršili pritisak na ranu. Za vrijeme isticanja lohija, normalnog čišćenja materice, preporučuje se korištenje higijenskih uložaka za porodilje - savjetovao je dr. Kapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.