VAŽNO ZNATI

Do kojih stanja može dovesti pušenje tokom trudnoće i u prisustvu djece

Sve veći broj dokaza koji povezuju izloženost duhanu s nepovoljnim zdravstvenim ishodima

Usvojite zdrav način života. Science alert

Dž. R.

3.4.2024

Nova istraživanja pokazuju da je rana izloženost duhanu, bilo tokom trudnoće ili u djetinjstvu i adolescenciji, snažno povezana s pojavom dijabetesa tipa 2 kasnije u životu. Sveobuhvatna promatračka studija temeljila se na podacima približno 476.000 odraslih osoba upisanih u UK Biobank.

Iako rezultati tek trebaju biti podvrgnuti stručnoj recenziji, predstavljeni su nedavno na godišnjim naučnim sesijama o epidemiologiji i prevenciji/životnom stilu i kardiometaboličkom udruženju Američkog kardiološkog udruženja u Chicagu.

Važnost prevencije izloženosti duhanu

Dok nalazi pokazuju korelaciju, a ne uzročnost, pridonose sve većem broju dokaza koji povezuju izloženost duhanu s nepovoljnim zdravstvenim ishodima, posebno među pojedincima koji su bili izloženi tokom formacije.

Victor Venz Zong (Wenze Zhong), viši autor studije i profesor na Medicinskom fakultetu univerziteta Hao Tong (Jiao Tong) u Šangaju, naglašava važnost prevencije izloženosti duhanu u ranim životnim fazama, uključujući trudnoću, posebno među onima koji su genetski predisponirani za dijabetes tipa 2.

Dodatno predlaže da usvajanje zdravog načina života u odrasloj dobi može ublažiti rizik od razvoja stanja za pojedince izložene duhanu tokom kritičnih razvojnih razdoblja.

Studija se temelji na postojećem znanju o negativnim zdravstvenim posljedicama pušenja i izloženosti duhanu, koje obuhvaćaju razne bolesti poput raka, bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.

Istraživanje otkriva da se pojedinci koji počnu pušiti u djetinjstvu suočavaju s dvostruko većim rizikom od dijabetesa tipa 2, dok oni koji počnu pušiti kao adolescenti ili odrasli također pokazuju povećane rizike u usporedbi s nepušačima.

Štaviše, oni s genetskom predispozicijom za dijabetes tipa 2 izloženi su još većem riziku.

Izloženost duhanu povezana je s inzulinskom rezistencijom

Dr. Robert Ekel (Eckel), endokrinolog koji nije uključen u studiju, za Medical News Today priznaje opservacijsku prirodu studije, ali ističe njen potencijal da poboljša razumijevanje veze između duhana i dijabetesa tipa 2. Naglašava važnost prepoznavanja upotrebe duhana kao potencijalnog pokazatelja rizika od dijabetesa tipa 2.

Iako uzročnost ostaje nejasna, izloženost duhanu povezana je s inzulinskom rezistencijom, između ostalih faktora. Unatoč tome, usvajanje zdravog načina života kasnije u odrasloj dobi može ublažiti rizik od dijabetesa tipa 2, bez obzira na ranu izloženost duhanu.

Unatoč padu prevalencije pušenja tokom godina, ono ostaje značajan javnozdravstveni problem. Napori da se smanji stopa pušenja uključivali su označavanje proizvoda, obrazovanje javnosti i regulatorne mjere.

Ekel naglašava potrebu da pušači, osobito oni s genetskom predispozicijom za dijabetes tipa 2, razmotre prestanak pušenja kako bi smanjili rizik. Ističe važnost promjene načina života kako bi se spriječilo prekomjerno debljanje i efikasno upravljalo pojedinačnim faktorima rizika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.