ČESTO STANJE

Crijevne viroze kod djece: Najvažnije je spriječiti dehidraciju

Najčešći akutni simptom je proljevasta stolica

Jako često pogađa djecu. chop.edu

Dž. R.

12.4.2024

​Roditelji djece mlađeg uzrasta prolaze s njima kroz jako puno izazova, nerijetko zdravstvene prirode. Jedno od najčešćih stanja koje pogađa djecu jesu upravo crijevne viroze koje uzrokuju proljev i povraćanje kod djece.

Skup simptoma

Djeca, pogotovo koja svakodnevno borave u kolektivima, kao što su vrtići i škole, često su izložena raznim virusima i bakterijama. Osim onih koji napadaju respiratorni sistem, česti su virusi i bakterije koji ciljaju probavni sistem mališana, a jedan od simptoma takvih infekcija je akutni proljev, odnosno rijetka ili vodenasta stolica koja traje tri do pet dana. 

Proljev uzrokovan virusima poput rotavirusa, adenovirusa, enterovirusa, norovirusa i bakterijama (Salmonellom, Campylobacter, E. coli) često je popraćen drugim simptomima, poput povraćanja, mučnine, bolova u stomaku i povišene temperature.

Crijevne infekcije virusima i bakterijama šire se brzo fekalno-oralnim putem, tj. unosom zagađene hrane i vode, prljavim rukama, ali i kapljično (zrakom). Kako mališani često zaborave prati ruke nakon igre i prije jela, nije čudno što do svoje 5. godine života čak 95% djece oboli od rotavirusne infekcije barem jednom.

No uzrok akutnih proljeva nisu uvijek virusi i bakterije, proljevaste stolice mogu biti simptom alergijske reakcije na hranu, ali tada su česte primjese krvi u stolici.

Njega djeteta

Dok neki mališani imaju blage simptome, drugi intenzivno povraćaju, imaju visoku temperaturu i puno proljevastih stolica, što može uzrokovati dehidraciju i poremećaj elektrolita. 

Prvo i najvažnije je spriječiti dehidraciju pa je, bez obzira na dob djeteta, važno povećati unos tekućine. Ako je riječ o dojenčadi, stavljajte ih što češće na prsa, a starijoj djeci nudite čaj i rehidromikseve. Tekućinu je najbolje nuditi učestalo, u malim količinama, pogotovo ako dijete povraća.

Osim čaja od kamilice, od hrane se preporučuje obični dvopek, zasoljena nemasna teleća juha, zasoljena sluzava riža, a kako bi se što prije uspostavila ravnoteža crijevnog mikrobioma, važno je djetetu davati probiotike. 

Naime, primjena probiotika pokazala se kao korisna mjera u skraćivanju dana bolesti i ublažavanju njezina intenziteta zbog povoljnog učinka na crijevnu floru.

Probiotici su dobre bakterije koje se nalaze u našem probavnom sistemu, a odgovorne su, kako za zdravlje crijeva tako i za zdravlje cijelog organizma. U hrani ih možemo pronaći u jogurtima ili drugim fermentiranim namirnicama, naprimjer u kiselom zelju ili repi. 

No svaki roditelj zna da kada dijete boluje od proljeva, često nije raspoloženo eksperimentirati okusima hrane, a apetit mu je oslabljen, pa pomoć mogu potražiti u dodacima prehrani koji su lagani za konzumaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.