ISTRAŽIVANJE

Naučnici otkrili tačno vrijeme kada najčešće nastupa prirodni porođaj

Prema podacima prikupljenim u istraživanju, majke u Engleskoj najčešće se porađaju u četiri sata ujutru

Prirodni porođaji se dešavaju u određeno vrijeme. Platforma X

D. R.

4.6.2024

Britanski naučnici izveli su studiju u kojoj su analizirali pet miliona porođaja i otkrili kada se bebe najčešće rađaju, ali i zašto se prirodni porođaji češće dešavaju u određeno vrijeme.

Naučnici s Univerziteta u Londonu sproveli su studiju u kojoj su analizirali pet miliona porođaja između 2005. i 2014. godine. Istraživači su primijetili da je samo 28 posto porođaja bilo gotovo između 9 i 17 sati tokom radne nedjelje.

Prema podacima prikupljenim u istraživanju, majke u Engleskoj najčešće se porađaju u četiri sata ujutru. Ispostavilo se da se sedam od deset porođaja dešava van radnog vremena, što čini nevjerovatnih 71,5 posto. Više od 50 posto prirodnih porođaja dešava se između jedan i sedam ujutru, a najčešće oko 4 sata ujutru.

Od 1950-ih, trendovi u akušerstvu su se promijenili, povećale su se stope intervencija, odnosno carskog reza i indukovanih porođaja. Na primjer, indukovani porođaji, koji su u porastu, češće će se dešavati noću, dok će se planirani carski rez najvjerovatnije zakazivati ujutru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.