AVAZ NA LICU MJESTA

Vojna vježba "Brzi odgovor" ulazi u finale

Vježba se završava uništenjem protivničkih snaga - kada iskrcani element mehanizovanog voda dosegne zadanu liniju na terenu

Evelin Trako

22.5.2021

Vojna vježba "Brzi odgovor 21" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U kasarni "Mika Bosnić" na Manjači danas je organizovan Dan visokih zvanica, u okviru vježbe oružanih snaga BiH i SAD "Brzi odgovor 21", kojem prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Vježba je započela ulaskom američkih helikoptera UH-60 Black Hawk iz sastava 1. brigade brobene avijacije. Nakon što su iskrcani elementi vatrene podrške, slijetna zona je osigurana.  Odjeljenje ostaje u zaklonu do dolaska jurišnog elementa u zasjedi.

Vozila protivničkih snaga, koje vuku dvije haubice cestom ulaze u zonu operacija. U trenutku kada se približe zasjedi kombinovani vod inicira napad aktiviranjem rasprskavajućeg usmjerenog dejstva.

Nakon što protivnik bude savladan, kreće se u napad s ciljem čišćenja zone uništenja. Pretražuju se vozila kako bi preostali protivnici bili neutralisani. Sve što se ne može ponijeti, poput vozila i teškog naoružanja, se uništava na licu mjesta. 

Tokom konsolidacije kombinovani vod utvrđuje da ima teško povrijeđene kojima se pruža pomoć na licu mjesta te traži medicinsku evakuaciju zračnim putem. Za to vrijeme, bespilotna letjelica Raven 2-124 IN kruži nad područjem obezbjeđujući rano upozorenje i informacije o kretanju protivničkih snaga. 


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ubrzo se otkrivaju pokreti pojačanja protivničkim snagama pa kombinovani taktički operativni centar upućuje snage za brzu reakciju i pojačanja u područje i prenosi upozorenje jedinici za zasjedu. Taktički operativni centar također angažuje vatrenu podršku, kako bi usporio napredovanje protivničkih pojačanja.

Za to vrijeme, helikopter 2. skvadrona Brigade zračnih snaga OS BiH slijeće na regionalnu cestu i vrši se ukrcavanje ranjenika.

Pri odlasku MEDEVAC helikoptera protivničke snage izvode napad, a minobacačima se djeluje na njih. Mehanizovani vod zbog svoje veličine i zaštite manevriše na bok neprijatelja, kako bi se približio i uništio fiksiranu neprijateljsku jedinicu. U međuvremenu se pojačanje iskrcava iz helikoptera, radi zaštite prijateljskim snagama.

Mehanizovani vod se uvezuje sa kopnenim elementom i izvodi napad na brzu ruku. Vježba se završava uništenjem protivničkih snaga - kada iskrcani element mehanizovanog voda dosegne zadanu liniju na terenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.