STAVOVI

Šarović i Borenović: Fer i pošteni izbori su ključni za BiH

Mislim da smo danas pokazali jednu vrstu zrelosti i spremnosti da mijenjamo izborno zakonodavstvo, poručio je Borenović

Šarović i Borenović: Istakli značaj poštenih izbora. Avaz

Piše: E. Halimić

4.7.2021

Lideri opozicionih stranaka iz FBiH i RS-a danas su održali sastanak s američkim i evropskim zvaničnicima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Razgovori su se održani nakon susreta američkih i evropskih funkcionera sa liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović poručio je da je za njih prihvatljiv neposredan način biranja članova Predsjedništva BiH, te da bi podržali i asimetričan pristup.


Neposredan izbor u RS

- To znači neposredan izbor u RS i posredan u Federaciji. To znači smatramo da za to ima smisla s obzirom da imamo već asimetričan sistem kod izbora Predsjednika RS i predsjednika Federacije BiH. Što za nas ukazuje da je moguće i kada je u pitanju član Predsjedništva s tim da bi se izbrisala ova odrednica oko nacionalne pripadnosti u Ustavu BiH. Tako da mislimo da je to model, asimetričan koji ima najviše šanci za uspjeh – poručio je Šarović.

Dodao je da je bilo riječi i o Izbornom zakon.


- Mislim, a čini mi se da se slažu i drugi, da bez obzira na bilo kakav izbor člana Predjedništva, ako nemamo izmjena Izbornog zakona koji bi bio transparentan, u kojem bi se uvele neke novine, da je to uzaludan posao. Vidimo da se nemilosrdno krade na izborima i da oni koji su krali sada kreiraju nova rješenja za implementaciju presude Sejdić-Finci – istakao je Šarović.

Lider PDP-a Branislav Borenović kazao je da je njihov stav poptuno jasan, a to je direktan izbor člana Predsjendištva BiH u izbornoj jedinici Republici Srpskoj.


Uvođenje optičkog skeniranja

- Prihvatljiv je dogovor političkih partnera u FBiH ako je u pitanju indirektan model u FBiH, ali je za nas ključno pitanje, koje može riješiti sve probleme u ovoj zemlji, a to je uvođenje optičkog skeniranja, skeniranja glasačkih listića da u 7.15 imamo rezultate izbora i da ne čekamo da li će neko da krade toikom noći preko izbornih brojača i prekraja volju birača i to je ključni momenat koji će opredijeliti da li ćemo imati fer i poštene izbore i za to je potrebna politička volja - rekao je Borenović.

Dodao je da je onaj ko je protiv skeniranja glasačkih listića u suštini hoće da ostane na tome da se na krađama, lopovlucima kreira sudbina ove zemlje.

- Mislim da smo danas pokazali jednu vrstu zrelosti i spremnosti da mijenjamo izborno zakonodavstvo na način da imamo zaista demokratski, fer, poštene izbore i da smo spremni da u tome učuestvujemo - poručio je Borenović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.