REAKCIJE

Mektić: Informacija o incidentu bit će poslana Predsjedništvu BiH

Policija fizički zlostavljala migrante, upotrebljavala prisilu te ih dovela na vrlo nepristupačan teren

Dragan Mektić. Arhiv

Srna

8.8.2019

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da će ministarstvo u toku dana sačiniti opsežnu informaciju u vezi sa incidentom u kojem su povrijeđeni migranati kod granice BiH i Hrvatske i poslati je Predsjedništvu BiH, jer smatra da je riječ o bilateralnom problemu.

Mektić je ocijenio da "ingerencije ministarstva na čijem je čelu mimoilaze tu nadležnost".

- Ovo je opet jedno začuđujuće ponašanje hrvatske strane. Ne znamo uopšte šta je motiv za takvo ponašanje. Vidjeli smo i da je u ranijem periodu postojao niz dokaza i novinarskih snimanja o postupanju hrvatske policije i ovo je problem s kojim se mora izići na nivo Predsjedništva BiH, ili najmanje na nivo Vlade Hrvatske i Savjeta ministara - rekao je Mektić za "N1".

On je podsjetio da je duže vrijeme upozoravao na to da se hrvatska država i policija vrlo nekorektno ponašaju prema migrantima koji se nalaze između BiH i Hrvatske.

- Ukazivao sam da hrvatska strana zloupotrebljava sve međunarodne standarde, kao i sporazume između BiH i Hrvatske i da je došlo do toga da povređuje teritorijalni integritet BiH - rekao je Mektić.

On je naveo da je, prema informacijama kojima do sada raspolažu u Ministarstvu, migrante jučer u Velikoj Kladuši zatekla hrvatska policija.

- Kako su nam migranti rekli, policija ih je fizički zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda su ih doveli na vrlo nepristupačan teren gdje su ih praktično natjerali niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju u BiH i gdje su oni, između ostalog, i tu u padovima zadobili razne povrede - naveo je Mekić.

Prema njegovim riječima, još uvijek se utvrđuju činjenicu da li je i u jučerašnjem slučaju Hrvatska povrijedila teritorijalni integritet BiH.

- To ćemo vidjeti, postoje indicije da se i to dogodilo - naglasio je Mektić.

U incidentu koji se jučer dogodio u blizini granice BiH i Hrvatske na području Unsko-sanskog kantona povrijeđeno je 18 migranata.

Iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno je da su povrijeđeni u pratnji pripadnika Granične policije BiH primljeni u Dom zdravlja Velika Kladuša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.