AVAZ TV

Alija Kožljak: Putin u BiH preko Dodika provodi ukrajinski scenario

Naučena lekcija iz 2008., kada je Putin isti scenarij primijenio i u Gruziji i na Krimu, a sada pokušava i u BiH, je da se rušitelji Bosne i Hercegovine moraju eliminirati

Piše: Danijal Hadžović

23.2.2022

Ovosedmični gost emisije „Crvena olovka“ je Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch. U razgovoru za „Avaz“ Kožljak ističe kako je Putin posljednje poteze u Ukrajini planirao još od 2014. godine.

- U ovom momentu Putin povlači poteze i vlada situacijom. Vjerovatno će neka sveobuhvatna intervencija ili invazija na Ukrajinu zavisiti od reakcije Zapada – smatra Kožljak.


Šta nakon priznanja Donjecka i Luganjska

Kožljak ističe kako Putin sada ima izbor ili da izvrši sveopštu invaziju na Ukrajinu ili da stvori ponovo preduslove da instalira prorusku vladu u Ukrajini.

- U tom slučaju mu ne bi trebala vojna intervencija ili rizik da ginu njegovi vojnici. Nakon priznanja Donjecka i Luganjska, pregovori s Ukrajinom gube smisao – smatra Kožljak.

Kožljak navodi kako je Putinov maksimalistički cilj obnova Sovjetskog saveza ili Ruskog carstva.

- Da bi došao do tog cilja on prvo mora spriječiti širenje NATO-a prema istoku. Ono što sada on postavlja kao jedan od ključnih ciljeva je kako zaustaviti namjeru Zapada da se proširi na Ukrajinu, Gruziju, Afganistan i eventualno neke druge države koje su iskazale ambicije prema NATO savezu. Očigledno da je najaktuelnija Ukrajina i on želi poslati poruku da neće dozvoliti širenje NATO pakta, jer je to iz ruskog ugla zaista ugrožavanje njihove sigurnosti - upozorava Kožljak.

Profesor upozorava i da su posljednji potezi i udari Milorada Dodika na državu BiH i njen ustavni poredak direktno povezani s aktuelnom krizom u Ukrajini.

Zategnuta situacija u Ukrajini

- Rusija pronalazi saveznike među zemljama zapadnog Balkana, pa čak i među nekim evropskim zvaničnicima kako bi ostvarila svoj strateški cilj. Rusija je stvorila preduslove s kojima može ostvariti svoje strateške interese na ovom prostoru – objašnjava Kožljak.

Kožljak smatra da je zategnuta situacija u Ukrajini zapravo prilika za Bosnu i Hercegovinu.

- Moramo naučene lekcije primijeniti u praksu, a naučena lekcija iz 2008. kada je Putin isti scenarij primijenio i u Gruziji, i na Krimu, a sada pokušava i u BiH, je da se mora djelovati bez ikakvog odlaganja, da se rušitelji Bosne i Hercegovine eliminišu, a da se naša zemlja po ubrzanom procesu primi u EU i NATO. Dodik primjenjuje isti plan, kao i separatisti u Donjecu, s tim što je on u mnogo težoj situaciji - smatra Kožljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.