O NOVIM PRIJETNJAMA

Profesor Alija Kožljak za "Avaz": Dodik je irelevantan političar kojem je ostalo samo da se nada Putinovoj pobjedi

Ono što Dodik radi posljednjih godina, a naglašeno posljednjih mjeseci samo je potvrda da on ne radi u interesu BiH već Ruske Federacije, poručio je Kožljak

Alija Kožljak i Milorad Dodik. Avaz

Piše: Al. B.

8.4.2022

Potpuno izgubivši kompas, nesvjestan vlastite uloge u procesima koji su u toku, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavio je da šalje otrovne poruke i destabilizira ukupnu situaciju u BiH, koja je dovoljno komplicirana i bez njegovih istupa. 

Dok cijeli svijet svjedoči užasnim zločinima ruske vojske u Ukrajini, pa i susjedna Srbija bira pravu stranu i Dodik na reveru nosi rusku zastavu i dijeli lekcije Nijemcima zbog nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu. 


On je rušitelj i mira u regionu

Dok osuđuje prisustvo EUFOR-a na ulicama i u blizini škola, djeca u RS prisustvuju izložbi naoružanja MUP-a RS koja je prije nekoliko dana održana u Banja Luci. Dodik poručuje da neće dati saglasnost za produženje Misije EUFOR-a u BiH, te da je pogriješio što je to uradio prošle godine.

- Ono što Dodik radi posljednjih godina, a naglašeno posljednjih mjeseci samo je potvrda da on ne radi u interesu BiH već Ruske Federacije, noseći i njenu zastavu u vrijeme dok ta država vrši strašnu agresiju na jednu suverenu državu i dok cijeli svijet osuđuje ono što Rusija i Vladimir Putin rade – kaže za "Avaz" šef Odsjeka za međunarodne odnose na Međunarodnom univerzitetu Burch Alija Kožljak.

Dodik je trenutno jedini političar u Evropi koji se usprotivio isključenju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a. I taj podatak govori o njegovoj poziciji i snazi da blokira bilo šta, ali Kožljak ističe da je najava blokade angažmana EUFOR-a potvrda njegove destabilizacijske uloge.

- Dodik je postao potpuno irelevantan akter. On je rušitelj ne samo države BiH nego i mira u regionu, ali neće moći zaustaviti aktivnosti međunarodne zajednice na tom planu. Sporazum o miru u BiH je dao jasan mandat tadašnjem IFOR-u, a danas EUFOR-u i NATO-u za implementiranje mira, sigurnosti i stabilnosti na tlu BiH. 

S tim su se složile i sve relevantne, pa i susjedne države, a Vijeće sigurnosti je potvrdilo ovu odluku. 2004. godine donesena je nova Rezolucija, ali je ključno da je NATO ostao jedan od subjekata koji su garant mira u BiH – ističe Kožljak.

Izgubit će podršku svojih prijatelja

Kožljak kaže da će Dodik izgubiti podršku i svojih prijatelja, poput Orbana ili Milanovića, jer ne postoji lider koji će podržati bila šta što bi moglo ugroziti mir i sigurnost u BiH. Time bi bio ugrožen mir u cijeloj Evropi i poljuljan kredibilitet EU i NATO-a.

- Zato je Dodiku ostalo samo da se nada Putinovoj pobjedi, koju je očekivao i na početku agresije, kada je razgovarao sa Lavrovim i tražio smjernice kako postupati s obzirom da u Ukrajini ne ide po planu. Posjedujem dokaze da od 2014. godine intenzivno sarađuje sa Rusijom u vezi plana koji uključuje Ukrajinu i susjedne zemlje, ali i zapadni Balkan – dodaje Kožljak.

Na pitanje kada i kako će završiti njegovi sramni pokušaji uništavanja države koja mu je dala sve privilegije, profesor Kožljak odgovara da se u međunarodnim odnosima postupa pažljivo, ali da će Dodik sa političke scene otići svojom, voljom visokog predstavnika ili građana RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.