ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

Konaković i Varhelji riješili nesporazum: Jasan stav o genocidu u Srebrenici

Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, historijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca, navedeno je

Konaković i Varhelji: Obavili telefonski razgovor. Avaz

N. Aj.

19.5.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i evropski komesar za i proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi) nakon telefonskog razgovora, objavili su zajedničko saopćenje.

- Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varheljija su u znak punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine - navodi se o saopćenju.

To se odnosi na Varheljijevu nedavnu posjetu Srbiji i izjave koje su mediji prenijeli nakon njegovog sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U saopćenju se dodaje kako je činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde.

- Komesarova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama. Počinjeni zločini se nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, historijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca - navodi se u zajedničkom saopćenju.

Istaknuto je da je Varhelji jedan je najsnažnijih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

- Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost BiH je u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države. Na temelju preporuke Evropske komisije, BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju - piše.

Poručeno je da BiH mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU, te da je komesar Varhelji predan potpunoj podršci ovom procesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.