MONTENEGRO TRAVEL

Od prostrane obale do planinskih vrhova: Istražite Crnu Goru i uživajte u dobroj zabavi ovog ljeta

Otkrijte nezaboravne ljetne događaje širom Crne Gore: avanture, festivali i koncerti za sve generacije

Od prostrane obale do planinskih vrhova: Istražite Crnu Goru i uživajte u dobroj zabavi ovog ljeta. Montenegro Travel

Marketing

30.5.2024

Sunčani dani asociraju na putovanja i avanturu, a upravo to gosti mogu naći u Crnoj Gori gdje će tokom ljeta biti organizovani raznovrsni događaji i manifestacije.

Bilo da se odlučite da posjetite sjevernu ili centralnu regiju, uživate na obali ili kombinujete sve mogućnosti, u Crnoj Gori ćete pronaći pravu mjeru zabave, rekreacije, aktivnog odmora i kulturnih dešavanja.

Ljeto na Crnogorskom primorju traje od maja do oktobra – 180 dana sezone kupanja i 240 sunčanih dana u godini! Bez obzira na period godine, Crna Gora nudi svoj nezaboravna iskustva za sve one koji se usude kročiti izvan utabanih staza.

Na centralnom gradskom trgu u Podgorici preporučujemo da uživate na tradicionalnoj manifestaciji Podgoričko kulturno ljeto, gdje ćete imati priliku da uživate u dobroj muzici i zabavnom programu.

U obalskom dijelu Crne Gore, pronaći ćete raznovrsan izbor gradskih plaža, rizorta, skrivenih uvala, ali i plažnih barova koji su centri dobre zabave tokom cijelog dana. Neke od najpopularnijih su na budvanskoj rivijeri, koje su poznate po bijelom pijesku i kristalno čistoj vodi, poput plaža Mogren, Slovenska plaža i Jaz. Nećete pogriješiti ni ako se odlučite za neku od plaža do kojih se stiže brodićem, kao što su plaže na ostrvu Sveti Nikola, Zagorski pijesak, Carevića potok, kao i rt Veslo koje se nalazi u neposrednoj blizini Budve i Tivta.

Zvanična ceremonija otvaranja sezone u Budvi obilježiće se 31. maja i 1. juna bogatim kulturno umjetničkim programom, a onda slijedi Međunarodni festival Grad teatar Budva, koji će i ove godine će obogatiti kulturnu ponudu primorja u periodu od 5. jula do 22. avgusta, kada će zidine Starog grada Budva postati pozornica za predstave brojnih regionalnih pozorišta. Poslednja sedmice avgusta slaviće se uz ribu i vino na poznatoj Petrovačkoj noći.

I u Boki će biti raspjevano ovog ljeta, te će za zvanično otvaranje ljetnje sezone biti upriličen koncert grupe Prljavo kazalište. Osim toga, Bokeljska noć i dalje čuva tradiciju održavanja u avgustu i nudi provod za pamćenje.

Tri najznačajnija centra luksuznog turizma, Luštica, Porto Montenegro i Portonovi, pripremila su bogat program za ovo ljeto. Tako ćete u Porto Montenegru biti u prilici da uživate u festivalu elektronske muzike Rubix, dok će u Portonovom biti organizovani nastupi simfonijskog orkestra sa najboljim hitovima.

U Tivtu će se smjenjivati pregršt događaja koji sa sobom nose ekološke, kulturološke, sportske i muzičke poruke. Tokom cijelog ljeta će biti organizovane ljetnje fešte, karnevalu, sportski događaja, kao i gastro večere koje su obogaćene raznim sadržajima poput folklornih i muzičkih nastupa, preko različitih koncerata koje uljepšaju ljetnje večeri i čiji se zvuci daleko čuju. Ljetnja pozornica u Tivtu biće domaćin kulturnih dešavanja tokom festivala kulture „Purgatorije“, a u Herceg Novom možete birati između Festivala klasične gitare u okviru kojeg se organizuju koncerti i izložbe i prateći program i posjete Filmskom festivalu.

Velika plaža u Ulcinju i njen pijesak, talasi i vjetar znače samo jedno – kite surfing, jedan od najuzbudljivijih doživljaja na moru. Za one koji više vole mirnije varijante, preporučujemo posmatranje ptica, pješačenje, ali i brojne tematske rute. Ako se odlučite da posjetite Bar, ne zaboravite da posjetite festival „Barski ljetopis“, kao i „Ljeto sa zvijezdama“.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ukoliko više preferirate odmor na sjeveru zemlje, očekuje vas paleta lokalnih manifestacija. U julu će Kolašin biti domaćin Međunarodnog tango kampa u sklopu kojeg se održavaju razne aktivnosti poput planinarenja, panoramske vožnje žičarom, joga i naravno koncerti. Ovog ljeta nema izgovora za izostanak posjete Andrijevici jer su pripremili program za sve ukuse. Već od drugog juna kreće Limska regata, koncert grupe Van Gogh za Dan državnosti, 13. jul, Dani meda i rakije 3. avgusta uz koncert grupe Riblja čorba.

U Bijelom Polju se 13. jula održava koncert Peđe Jovanovića, a kraj jula je rezervisan za Internacionalni festival tamburaških orkestara. Festival River fest će do 9. avgusta okupiti umjetnike i muzičare iz Crne Gore i regiona. Početak avgusta obilježiće koncert Džejle Ramović i čuveni festival Summer fest White field koji će trajati od 8-10 avgusta.

Na Žabljaku vas očekuju brojna dešavanja u duhu aktivnog odmora, pa će se u toku maja/juna održati Polumaraton Crno jezero – Savin kuk, kao i Biciklistička trka oko Durmitora. Jun je rezervisan i za veoma popularnu manifestaciju Skyrunning. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.