RAZGOVOR

Goran Đurović, ministar turizma Crne Gore: Čekamo vas raširenih ruku

Utrkujemo se s 2019. godinom, koja je bila rekordna, kaže Đurović

Piše: A. Zukić

10.6.2022

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović posjetio je glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi prezentirao turističku ponudu Crne Gore.

Za „Avaz“ je govorio o ponudi i potencijalima Crnogorskog primorja.


Globalni problem

Koliko ste zadovoljni saradnjom Crne Gore i BiH i na koji način bi se ona mogla unaprijediti?

- Meni je veliko zadovoljstvo što sam u Sarajevu i na neki način da prezentujem BiH ponudu Crne Gore. Dok ima Crne Gore, Bosna ima more. Ovdje se osjećam kao kod kuće, fantastičan je osjećaj. Mnogo građana iz BiH posjećuje Crnu Goru, ali sam siguran da možemo da napravimo korak više. Postoje skrivene ljepote Crne Gore koje nisu poznate bh. građanima. Sjever Crne Gore, jezera, o moru da ne pričam. Cilj naše posjete jeste da sačuvamo postojeća tržišta i osvojimo nova. Poruka je jedna: “Dobrodošli ste u Crnu Goru, čekamo vas raširenih ruku. Osjećat ćete se kao kod kuće, a mi ćemo se potruditi da budemo što bolji domaćini!“

Kakva je predsezona i je li Crna Gora spremna za sezonu?

- Predsezona je krenula fantastično, naši pokazatelji su odlični. Trkamo se s 2019. godinom, koja je bila rekordna. Naša očekivanja su da će turistička sezona biti bolja nego što je bila tada. Očekujemo uplovljavanje kruzera u Kotor, više od 400 kruzera samo u tom gradu! Očekujemo brojne turiste iz zapadne Evrope, Skandinavije, naravno, pored naših dragih turista iz regije. Crna Gora iz dana u dan postaje prepoznatljiva destinacija na svjetskoj mapi. Siguran sam da će ovo biti rekordna godina, svi su poželjeli odmor i siguran sam da će odabrati Crnu Goru.

Jesu li se mijenjale cijene?

- Cijene su manje-više kao i prošle godine. Znate da je globalni problem rast cijena životnih namirnica, kao što je ovdje kod vas, tako i u Crnoj Gori. Trgovci naprosto moraju da podignu cijene, to, naravno, nije njihovom krivicom. Nadamo se da će se situacija normalizovati i da ćemo se vratiti normalnoj tržišnoj ekonomiji.


Ljepši ugođaj

Koje su prednosti Crne Gore u odnosu na ostale destinacije?

- U jednom danu možete biti na moru, jezeru i planini, a ne znate gdje imate ljepši ugođaj. Prednosti Crne Gore su gostoljubivost, otvorenost. Trudimo se da svi budu zadovoljni. Potrudit ćemo se da naša kulturna ponuda bude još bolja i atraktivnija. Siguran sam da će to biti još jedna komparativna prednost koja nam ide u prilog

Putevi zbližavaju ljude

Koliko je važno da se izgradi dionica na Šćepan Polju?

- Strateški važno, koliko za Crnu Goru toliko i za Bosnu i Hercegovinu. Zamislite da vi iz Sarajeva sada možete za tri sata da dođete u Podgoricu, to je nevjerovatno, ili mi da posjetimo gradove širom BiH. Putevi zbližavaju i povezuju ljude.

Pogledajte video. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.