SARAJEVO

Video / Pogledajte kako je izgledalo pomračenje Sunca sa "Avaz Twist Towera", snimili smo prizor i iz Tuzle

Sunce, Mjesec i Zemlja danas su se našli na istoj ravni

Piše: A. Č.

25.10.2022

Djelimično pomračenje je, po nekima, manje spektakularno, međutim oni koju su imali odgovarajuće naočale i dobar fotoaparat ili kameru na telefonu, svakako su mogli da prate ovaj nesvakidašnji prizor.

Sunce, Mjesec i Zemlja danas su se našli na istoj ravni, a maksimum pomračenja u Sarajevu je bio najvidljiviji u 12 sati, 28 minuta i 03 sekunde.

- Kada u astronomiji govorimo o pomračenjima, tada u najopštijem slučaju mislimo na zaklanjanje jednog tijela drugim. Ove zanimljive pojave nisu vezane samo za Sunčev sistem, već se dešavaju i u svijetu zvijezda, a u mnogim slučajevima su izvor najraznovrsnijih informacija. Dovoljno je spomenuti pomračujuće dvojne zvijezde, tijesne dvojne sisteme i slično - naveli su iz Astronomskog društva "Orion".

Također, reporter "Avaza" snimio je pomračenje Sunca u Tuzli.

Generalno možemo govoriti o tri tipa sunčevih pomračenja. To su potpuno ili totalno, djelimično ili parcijalno i prstenasto pomračenje Sunca. Do pomračenja dolazi tako što Mjesec, kružeći oko Zemlje, povremeno može potpuno ili djelimično da zakloni Sunce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.