TURISTIČKA RAZGLEDNICA

Foto + video / Vlašić, planina u srednjoj Bosni kojoj niko ne može odoljeti: Sir i med u zračnoj banji, duša i tijelo će vam reći "hvala"!

Dokazano je da boravak na Vlašiću pomaže kod malokrvnosti i anemije, plućnih oboljenja, alergija, neuroloških oboljenja i bolesti metabolizma

Prelijepa fotografija bosanske ljepotice iz drona. N. Šaljić

29.7.2023

Ako valja najboljim košarkašima Bosne i Hercegovine, onda valja i narodu. Vlašić – odmor za dušu i tijelo. Ruku na srce, malo je taj mir poremetila ekspanzija gradnje svega i svačega, ali time neka se bave inspekcije i neka zatvaraju divlja gradilišta.

Ljeto na planini je idealno za one koji nisu zagriženi ljubitelji mora i cvarenja ispod bora. Vlašić je odavno ušao u ligu destinacija za odmor koje se nekako podrazumijevaju. Zbog svog položaja, gdje se susreću mediteranska i kontinentalna klima, nadmorske visine i stoljetne borove šume, Vlašić je odavno dobio status zračne banje. Dokazano je da boravak na Vlašiću pomaže kod malokrvnosti i anemije, plućnih oboljenja, alergija, neuroloških oboljenja i bolesti metabolizma.

Desetine vikendica za odmor, hotela, apartmana, sve je nadohvat ruke. Zaljubljenici adrenalina imaju pregršt sadržaja. Da li će unajmiti kvad pa se vozati vrletima Vlašića, ili s domaćinima dogovoriti da unajme konja pa lagano obilaze šume i prelijepe poljane, to je na njima.

Nema foliranja

Kako nam je, na pitanje da li bi se on odmarao na Vlašiću da ne mora raditi, kazao konobar u hotelu “Sunce”: “Ako valja košarkašima i ako ovaj iz NBA lige (Luka Garzza, op. a.) dođe s reprezentacijom ovdje i kaže da je prelijepo, što ne bi i meni valjalo!” U pravu je.

Dok se penjemo na Vlašić, s desne strane puta prodavnica sira. I to u obliku drvene kace. Sir iz kace. Nadaleko poznati vlašićki sir. Brend zbog kojeg se za ovu bosansku planinu čulo na svim meridijanima.

- Pošto je sir - pitamo.

- Nije ista cijena, zavisi šta ćete - odgovara prodavačica.

Nadaleko poznati vlašićki sir. N. Šaljić

- Sira, gospođo.

- A jesi smotan, pa imaš, bolan, ovčiji i koziji, oni su 20 maraka po kilogramu. A kravlji je 12. Pa, bujrum, eto, šta ti volja - požuruje nas domaćica jer već dva automobila staju, vjerovatno s odlučnijim mušterijama od nas.

Ko želi da proba pravi vlašićki sir, neka dođe na planinu. Tu nema prevare, nema foliranja.

Zanimljiv prodajni objekt. N. Šaljić

Nastavljam dalje prema Babanovcu – samom turističkom centru Vlašića. S lijeve strane puta ukaza se brdo košnica uz natpis "Pčelar - seleći Senad Ahmić".

- E, da ste u subotu došli, baš planiramo da vrcamo med. Bit će šestero ljudi. Radimo najmodernijom tehnologijom - govori nam Senad Ahmić.

Ahmić: Najmodernija tehnologija. N. Šaljić

Med je lijek. Njegove blagodati su dokazane. Njegove učinkovitosti za razne probleme u ljudskom tijelu. Ali med stalno nudi nešto novo i naučnici stalno otkrivaju nešto dobro u vezi s medom.

- Ja sam biolog i pčelar. Sada sam to svoje znanje i iskustvo spojio u jedno i pokrenuli smo biznis. Sin i ja. Nema boljeg meda od ovog kod Senada od Bosne - kaže Ahmić.

Košnice na Babanovcu. N. Šaljić

Svaki Cigo svoga konja hvali, kaže narodna poslovica. Ali to kod Senada ne stoji i nije tako! Donese teglu meda da i naša ekipa proba.

Miris meda

- Miluje nepce, nema dalje. A i miris je kao s vrha Vlašića - bio je naš komentar.

Dok stojimo pored ceste, desetine automobila hrle na Vlašić, kao da se sve džabe dijeli. U ljetnoj bašti restorana “Vlašićka koliba” puno ljudi. Uživaju na suncu koje na planini nije prejako kao u gradu. Ima pomalo i vjetra.

Posjetioci uživaju u zračnoj banji. N. Šaljić

Vrijeme je da se jede. Tri porcije ćevapa, dvije koka-kole i jedan jogurt – 46 maraka. I po tome je Vlašić rame uz rame s ozbiljnim destinacijama. Nego, ako si već došao, ne pitaš za cijenu i svi sretni.

Ćevape turisti najviše vole. N. Šaljić

Pored hotela “Sunce” košarkaški i nogometni tereni, idealni za pripreme sportskih timova. Uz skoro svaku vikendicu ili apartman parkirani kvadovi za rentanje. Sat, kao i u Kreševu, košta stotinjak maraka.

Može se unajmiti kvad pa se vozati vrletima. N. Šaljić

Kakav bi to odlazak na Vlašić bio a da se ne popne na vrh skakaonice i oči ne počaste prelijepim pogledom? Nikakav i besmislen.

Uživajte!

Sa skakaonice najljepši pogled. N. Šaljić

Eko-FIS Vlašić

Turističko naselje Eko-FIS Vlašić udaljeno je kilometar od Babanovca.

Naselje je osmišljeno tako da ljubitelji prirode imaju razloga doći i zimi i ljeti jer, uz ski-staze, u ponudi su i brojni sportsko-rekreativni sadržaji. Za istinske zaljubljenike u prirodu dolazak na Eko-FIS Vlašić može biti pun pogodak.

Činjenice o Vlašiću

- Planina Vlašić je druga po visini u centralnoj Bosni.

- Najviši vrh planine Vlašić je Paljenik, 1.943 m nadmorske visine.

- Planina Vlašić zauzima površinu od 500 km.

- Planina Vlašić je dobila ime po starim nomadima Vlasima.

- Najveći dio planine Vlašić pripada općini Travnik.

- Vlašić je jedna od najvećih planinskih visoravni u Bosni i Hercegovini.

- Zbog svog položaja Vlašić je jedna od najotvorenijih planina na području Balkana.

- Pod šumom su 7.264 hektara Vlašića, a 2.777 hektara pod pašnjacima.

- Snježni pokrivač u planinskom dijelu Vlašića ponekad se zadržava i do 90 dana.

- Ima jedan površinski vodotok, rijeku Ugar s pritokama Ugrić, Pljačkovac, Lužnica i Dedića potok.

- Postoji više malih izvora: vrelo Duge, vrelo Ugar, vrelo Ugrić, vrelo Santić, vrelo Koritovac, vrelo Mrakića i Jaz, vrelo Biljke i Studenac, vrelo Pašinac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.