ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković dočekao evakuisane bh. državljane i njihove srodnike iz Gaze: Ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata u mom životu

Završili smo sigurnosne provjere na vrijeme, večeras su odrađene dodatne tehničke provjere licima koja su stigla u BiH, kazao je Konaković

Konaković: Stiglo je 26 osoba. E. Trako

20.11.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković dočekao je prvu grupu evakuisanih državljana BiH iz Gaze na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

- Nismo se oglašavali o ovoj temi, ne mislimo da je ona bila političke naravi. Bilo kakva informacija mogla nam je otežati jedan od najzahtjevnijih projekata i procesa u kojima sam u životu učestvovao.

Završili smo sigurnosne provjere na vrijeme, večeras su odrađene dodatne tehničke provjere licima koja su stigla u BiH. Situacija je potpuno čista, stiglo je 26 osoba i večeras dolazi još 11 - rekao je Konaković.

Naveo je da su obavještajno-sigurnosne agencije obavile svoj dio posla, da imaju podatke o ljudima koji su sletjeli u Bosnu i Hercegovinu koje su ranije uzete i dobivene.

- Moram iskoristiti priliku da se zahvalim našim ambasadorima Subašiću, Haliloviću i Kovačeviću koji su uložili mnogo napora da se ovo desi, zahvalit se Državi Katar, te ambasadama u Kataru i Egiptu koji su finansirali boravak ovih ljudi u Egiptu - poručio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.