MINISTAR SIGURNOSTI

Video / Nešić zakasnio na ročište, pa se obratio novinarima: Presuda Dodiku je presuda BiH u ovom obliku

Ja ću biti u Banjoj Luci i slaviti. Pozivam i građane Federacije BiH da dođu, rekao je Nešić komentarišući izjavu Šmita o 9. januaru

20.12.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zakasnio je na ročište predsjedniku RS Miloradu Dodiku u Sudu BiH, pa se obratio novinarima. 

Nešić je naglasio podršku Dodiku. 

- Žao mi je što Sud ubrzava ovaj proces. Bojim se da određeni međunarodni faktori i prije svega bošnjački političari žele da ubrzanim procesom dođu do presude predsjedniku RS. 

Pozivam ih i upozoravam da to neće biti presuda predsjedniku RS, već presuda BiH i bojim se da, ako ne budu sudili po zakonu, po pravu i pravdi, da BiH neće postojati u ovakvom obliku - kazao je Nešić.

Nešić je komentirao i hapšenje Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice. Na pitanje novinara otkud mu informacije, odgovorio je kako on kao ministar sigurnosti treba imati te podatke.

- Ako vi mislite da mediji trebaju imati informacije prije ministra sigurnosti, onda to nije uredu. Ja sam informacije dao nakon što je akcija provedena, i mislim da imam pravo. Nisam ugrozio akciju - rekao je, između ostalog, Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

Komentirajući izjave visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o obilježavanju 9. januara, neustavnog dana RS, Nešić je rekao:

- Predlažem mu da ide u Njemačku. Pozivam sve građane RS da 9. januara dođu u Banju Luku. Ja ću biti u Banjoj Luci i slaviti. Pozivam i građane Federacije BiH da dođu.

Podsjetimo, pred Sudom BiH vodi se postupak protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Ročište je počelo u 13 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.