PREDSJEDNIK HDZ 1990

Ilija Cvitanović: Branimir Glavaš nije Dodikov problem, ali pokolj u Briševu, Matićima, Doboju, Kotor Varoši trebao bi biti

Ne vidim niti jednog razloga da se Dodik uzbuđuje oko tih stvari, kazao je Cvitanović

Cvitanović: Dodik nije pozvan o tom pitanju govoriti. RTV HB

Z. K.

18.11.2023

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović za portal scena.ba komentirao je izjavu predsjednika Republike Srpske da će dati uhapsiti osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša i izručiti ga Republici Hrvatskoj, pozivajući ministra Nenada Nešića da poduzme korake u tom smislu.

Dvojno državljanstvo

Glavaš je iskoristio dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH te nakon presude odlučio otići iz Hrvatske u BiH i tako izbjeći zatvorsku kaznu na koju je osuđen.

Dodik je jučer izjavio da bez obzira na to što ima dvojno državljanstvo, Glavaš je nepravosnažno osuđen i određen mu je pritvor i s toga nadležne institucije u RS-u, FBiH i na nivou BiH moraju hitno da reaguju i pronađu način da Glavaš bude vraćen u Hrvatsku.

Povodom svega oglasio i Cvitanović koji kazao: „Branimir Glavaš je državljanin BiH, a pitanje eventualne ekstradicije je nešto što se treba rješavati na razini dvije države i resornih ministarstava, nemaju institucije RS-a šta tu tražiti. Ne vidim niti jednog razloga da se Dodik uzbuđuje oko tih stvari. Kao što rekoh imaju i on i institucije RS-a što da rade ukoliko žele.

Međutim, poznajući način na koji Dodik radi, izjave oko Branimira Glavaša kao i napad na novinarku Mitrović mi više djeluje kao bacanje prašine u oči domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i na skretanje pozornosti s mnogo važnijih tema.

- Branimir Glavaš ne treba biti problem Milorada Dodika i Nenada Nešića ali ratni zločin u Briševu, pokolj u Matićima, Doboju, Kotor Varoši… jeste problem vlasti u RS-u i neka se bave time - poručio je Cvitanović.

Dalje je kazao kako može razumjeti Dodikovu reakciju ali s obzirom na navedeno smatra kako Dodik nije pozvan o tom pitanju govoriti na ovaj način.

Nema sućuti

- Kroz sve ove godine pokazao je kako nema nimalo sućuti prema prema hrvatskim ili bošnjačkim žrtvama i stradanju. Srbe optužene za ratni zločin i osuđene za genocid naziva herojima. Znamo kako su Hrvati iz Posavine proživjeli stravična stradanja, tek 5 posto prijeratnog hrvatskog stanovništva vratilo se na područje današnje RS-e.

Zločini nad Hrvatima kao u Briševu nisu procesuirani. Hrvatska imovina u RS-u nije obnovljena. Ne primijetim tu vrstu posvećenosti vlasti u RS-u pa samim time ne smatram kako Dodik nema moralno pravo dijeliti lekcije bilo kome i pritom još i prijetiti nekakvim akcijama pa tako ni Glavašu – kazao je Cvitanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.