STOLTENBERGOV ZAMJENIK

Džoana: Oružane snage su jedna od najvažnijih multietničkih institucija, BiH će u NATO-u uvijek imati prijatelja

Kao što je rekao naš generalni sekretar, vaša sigurnost je bitna za zapadni Balkan i za čitavu Evropu

2.2.2024

Najviši vojni zvaničnik NATO-a admiral Rob Bauer, zajedno sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom Džoanom (Mircea Geoana), boravio je danas u kasarni Oružanih snaga BiH "Rajlovac".

Njih je tamo primio ministar odbrane BiH Zukan Helez. Džoana je istakao da je jučer i danas razgovarano o načinima unapređenja saradnje BiH i NATO-a te poručio da se radi na mnogim važnim stvarima u brojnim oblastima.

- Ovaj paket sastoji se od mnogih projekata. Kada govorimo o upravljanju vanrednim situacijama, tu radimo na softveru; kada je riječ o borbi protiv terorizma, radimo kurikulum za obuku u saradnji s Ministarstvom sigurnosti, nadograđujemo infrastrukturu i tako dalje - rekao je Džoana.

Istakao je da su Oružane snage BiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija koje su prošle izuzetnu transformaciju od osnivanja.

- Kao što je rekao naš generalni sekretar, vaša sigurnost je bitna za zapadni Balkan i za čitavu Evropu i mislim da je ova posjeta jako važna i za politički dijalog i za praktičnu saradnju. Imali smo priliku ovdje upoznati pripadnike OSBiH koje su s nama služili na jako teškim mjestima poput Iraka i Afganistana - naglasio je Džoana.

Za kraj je kazao da je na BiH da odluči o svojoj budućnosti, ali da će u NATO-u uvijek imati prijatelja za euroatlantske ciljeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.