"AVAZ" U POSJETI

Pronašli smo porodicu Nazifa Mujića, dobitnika "Srebrenog medvjeda": Žive u baraci bez struje i vode

Kćerka Sandra izbjegava kamere zbog govorne mane. Sin koji je ime dobio po Danisu Tanoviću želi biti kao Ronaldo

Žive u nehumanim uvjetima. E. Trako

2.3.2024

Prije šest godina umro je Nazif Mujić koji je proglašen najboljim glumcem na velikom Berlinaleu za ulogu u filmu "Epizoda u životu berača željeza" oskarovca Danisa Tanovića.

Otad život za njegovu porodicu, suprugu Senadu i djecu Šemsu, Sandru i Danisa, postaje borba za puko preživljavanje. Reporter "Dnevnog avaza" u petak je posjetio porodicu rahmetli Nazifa Mujića.

Odselili se iz Svatovca

Ne žive više u Svatovcu, sada su nastanjeni u oronuloj zgradi romskog naselja iza koksare u Lukavcu. Nemaju struju, pa im je Damir Mujić, Nazifov brat, daje.

Senade nema kod kuće. Otišla da pretraži kontejnere, radi ono što je i njen Nazif radio – sakuplja sekundarne sirovine. S djecom je kod kuće Damir, amidža. Sandra ima 15 godina, ide u školu. Ima problema s govorom i ne želi pred kamere. Barem ne želi da govori.

Mlađi Danis je hiperaktivan dječak, vrlo razborit i razuman.

- Šta da ti kažem, eto, volio bih da se jave ljudi da ovoj djeci makar pomognu. Meni ne treba ništa. Danis ima želju da trenira fudbal, ali nema nikakvih uvjeta. Mati mu ide po kontejneru šta da sabere - govori Damir Mujić.

Danis i Sandra Mujić: Ostali bez oca prije šest godina. E. Trako

Danis Mujić (12) je dobio ime po Danisu Tanoviću, reditelju filma u kojem je njegov otac dobio nagradu za najboljeg glumca.

- Želim da treniram fudbal, ali članarina je 30 maraka - ističe dječak Danis Mujić.

Kako ide škola?

- Želim biti dobar kao Ronaldo, to je moj san - kaže dječak Danis, i to na engleskom jeziku, u želji da pokaže zašto mu je engleski najdraži predmet.

Kaže da mu matematika ne ide baš dobro.

- Imam i simpatiju, ali ona mene mrzi. Kad budem poznat, ja onda neću htjeti s njom - iskren je Danis.

Otkrio nam je da žive u teškim uvjetima, da imaju dvije sobe.

- Nemamo kupatilo. Grijemo vodu i tako se kupamo - kaže Danis.

Svjestan je da njegova majka čini sve da njemu i sestrama osigura ono što im treba.

- Ona ide tako radi i onda prodaje na pijaci - kaže Danis.

Njegov amidža Damir ističe da porodica njegovog brata to nije zaslužila.

Prodao nagradu

Nazif Mujić je zbog neimaštine odlučio prodati “Srebrenog medvjeda” koji je dobio na Berlinaleu. Navodno je za to dobio 4.000 eura od čovjeka iz Srebrenika.

Za života je više puta predavao za azil u Njemačkoj, da odvede svoju porodicu i da im osigura život dostojan ljudskog. Nije uspio, nažalost.

Nazif Mujić: Najbolji glumac velikog Berlinalea 2013.. Facebook

Možda uspije njegov sin Danis, možda mu se ostvare snovi da bude veliko nogometno ime.

Umro u siromaštvu

Život Nazifa Mujića je bio težak i prožet siromaštvom. Nagrada koju je dobio bila je tračak nade da se makar njegova djeca neće patiti. Nazif je, nažalost, preminuo u teškom siromaštvu. Njegovi bližnji kažu da se mnogo sekirao. Te 2013. godine mnogi su mislili da će za ovu porodicu sve krenuti nabolje.

Nažalost, Nazifov sin Danis i danas mašta o kupatilu, a supruga Senada polomi noge po lukavačkim naseljima ne bi li šta pronašla da može unovčiti i zaraditi za koru hljeba djeci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.