LIJEČNIK ODGOVARA

Kako trudnica može zaštititi od vodenih kozica

"Bebe i mame"

1.8.2018

Imam 32 godine i nisam preboljela vodene kozice. Imam i dvoje djece. Pošto nisam zaposlena, djeca nisu išla u vrtić i nisu bolovala od uobičajenih dječijih bolesti. Kako da zaštitim sebe i djecu o vodenih kozica ili varičela?

- Varičele, vodene kozice, vodene boginje, pljuskavice jedna su od najčešćih zaraznih bolesti djece, rjeđe odraslih. Uzrokuje ih virus varicella zoster. Izvor zaraze je isključivo bolesnik. Bolest se prenosi kapljičnim putem i neposrednim dodirom s oboljelom osobom. Bolesnik je zarazan nekoliko dana prije izbijanja osipa i za vrijeme izbijanja vodenih mjehurića. Inkubacija traje od 10 do 20, a najčešće 14 do 15 dana. Nakon što se preboli, ostaje trajni imunitet. S obzirom na to da virus ostaje trajno u korijenima ganglijskih stanica, zbog određenih imunoloških promjena može se poslije u životu reaktivirati kao herpes zoster.

Najčešće je riječ o blagoj bolesti, no u odraslih i osoba s oslabljenim imunološkim odgovorom mogu se razviti komplikacije. Sekundarne bakterijske infekcije mogu, naime, izazvati upalu uha, pluća, zglobova. Živčane komplikacije očituju se kao meningoencefalomijelitis.

Varičele mogu imati i blag i neprepoznat oblik, koji također ostavlja trajni imunitet. Ako ih je osoba preboljela, u krvi se serološkim pretragama mogu dokazati antitijela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.