ORDINACIJA

Zašto je TORCH test važan

Sam naziv skraćenica je bolesti koje može otkriti: T - toxoplasmosa; O - ostale infekcije (sifilis, varicella zoster i hepatitis B); R - rubeolla; C - cytomegalovirus (CMV); H - herpes simplex virus

Test krvi otkriva prisustvo antitijela i njihov nivo. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Kenan Drljević

19.6.2019

Laboratorijske pretrage, kako prije tako i za vrijeme trudnoće, veoma su bitne za zdravlje žene, ali i djeteta. Poželjno je da prije trudnoće žena posjeti ginekologa i uradi kompletan pregled. Osim ultrazvuka, ljekar će provjeriti i stanje grlića maternice, kao i same maternice i jajnika.

Bez simptoma

Ženama se savjetuje da urade i tzv. TORCH - test na grupu virusa koji mogu biti kobni po plod.

Njime se otkrivaju mnoga oboljenja, a samo ime testa skraćenica je svih bolesti koje on može otkriti: T - toxoplasmosa; O - ostale infekcije u koje spadaju sifilis, varicella zoster i hepatitis B; R - rubeolla; C - cytomegalovirus (CMV); H - herpes simplex virus, koji je ujedno uzročnik i genitalnog herpesa.

Test krvi otkriva prisustvo antitijela i njihov nivo te time pokazuje je li žena trenutno zaražena, je li ikada bila zaražena ovim bolestima i, ukoliko ih je već preboljela, ukazuje na postojanje antitijela u organizmu na neke ili sve od navedenih bolesti.

Preporučuje se prije trudnoće jer kod odraslih simptomi ne moraju ni postojati i lako je preboljeti neke od ovih bolesti bez znanja da ste oboljeli. Ali, ako zatrudnite, posljedice za djecu mogu biti veoma teške.

Rezultati TORCH testa pokazuju jesu li i u kojoj mjeri antitijela na infekcije prisutne u našem tijelu. Kada je infekcija prisutna, antitijela su najbrojnija. Ukoliko je do infekcije tek došlo, antitijela se još nisu počela stvarati pa se upravo iz tih razloga TORCH test gotovo uvijek radi dva puta, u razmaku od dvadesetak dana.

Toxoplasmosa - uzročnik je toxoplasma gondii, a žena se može zaraziti ako jede zaraženo meso ili mlijeko koje nije u potpunosti termički obrađeno, kao i kontaktom s mačkom. Ako do zaraze dođe neposredno prije ili u toku trudnoće, infekcija može preko posteljice prijeći i na dijete i izazvati infekciju očiju i centralnog nervnog sistema.

Sifilis - to je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija spirohete i najčešće se prenosi spolnim putem, ali moguće se zaraziti i dodirom sa zaraženim tkivom. Mali broj djece zarazi se tokom trudnoće preko posteljice, ali je veoma visoka smrtnost djece rođene sa sifilisom, čak i veća od 50 posto.

Prof. dr. Kenan Drljević. Arhiv

Varicella zoster - poznatija kao vodene kozice, više problema može stvoriti kod majke nego kod djeteta, ukoliko se zaraze tokom trudnoće. Veoma je rijetka zaraza u trudnoći, a kod samo 2 posto zaraženih trudnica dijete bi moglo razviti urođenu varicellu koja uzrokuje deformacije na koži i ekstremitetima i anomalija na očima i drugim organima.

Nosilac virusa

Hepatitis B - vrlo zarazan virus koji se lako prenosi spermom, krvlju i ostalim tjelesnim tekućinama. Simptomi se javljaju rijetko, pa ga je teško i dijagnosticirati. Lijeka protiv hepatitisa B nema, moguće ga je samo kontrolirati medikamentima. Dijete ne mora nužno imati simptome, ali će biti nosilac virusa cijeli život i bit će sklonije oboljenjima jetre i karcinomima.

Rubeolla - virusna infekcija za koju ne postoji konkretan lijek. Infekcija je teža što je ranija faza trudnoće, a najkritičniji period je od prve do osme sedmice gestacije. Otežan je pravilan rast i razvoj djeteta pa može doći do oštećenja jednog ili svih organa. Djeca koja se rode s rubeolom često imaju probleme s vidom, sluhom, plućima, a česte su i urođene srčane mane. Kasnije kroz djetinjstvo djeca rođena s rubeolom mogu razviti autizam, javljaju se problemi sa štitnom žlijezdom i imunitetom.

Zaraza preko posteljice

Citomegalovirus (CMV) - virusna infekcija uzrokovana herpesom i prenosi se krvlju, urinom, sekretima i seksualnim kontaktom. Dijete se može zaraziti preko posteljice, prilikom samog poroda ili putem mlijeka za vrijeme dojenja. Kod djece koja se rode sa CMV-om smrtnost je oko 30 posto ukoliko se zaraze preko posteljice, dok se kod preživjele djece u 30 posto slučajeva javlja mentalna retardacija.


Herpes i carski rez 

Herpes simplex virus (HSV) - može se javiti u oralnom (HSV 1) ili genitalnom (HSV 2) obliku. Vrlo je zarazan u oba oblika, jer se prenosi dodirom zahvaćenog područja. Ako do zaraze dođe u toku trudnoće, veoma je važno odmah početi s liječenjem da bi se smanjila opasnost od pobačaja ili mrtvorođenog djeteta, teških oštećenja očiju, mozga, živaca i kože.

Najviše djece zarazi se prilikom samog poroda te se majkama s herpesom savjetuje carski rez da bi se pokušao izbjeći prelazak herpesa na dijete. 



quote
<p>Rezultati testa pokazuju jesu li i u kojoj mjeri antitijela na infekcije prisutne u našem tijelu&nbsp;&nbsp;</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.