NAŠA TEMA

Kako razlikovati vodene kozice od ospica ili rubeole

Zdrava djeca trebaju izbjegavati kontakte s bolesnom, dok mališani u inkubaciji bolesti trebaju boraviti na čistom zraku i ne ići u zatvorene prostore, pogotovo ako nisu vakcinisani

Kod varičela je osip pojedinačan. Ilustracija

Zijada KARIĆ

13.5.2019

Vodene kozice ili varičele, ospice (krzamak ili morbile) te rubeola, šarlah, infektivni eritem i trodnevna groznica (egzantema subitum) zarazne su dječije bolesti koje karakterizira osip i koje je zbog sličnih simptoma teško razlikovati. Osipe mogu izazvati virusi, bakterije, gljivice, paraziti, sunčeva svjetlost, znojenje. 

Česte komplikacije

Pedijatrica prim. dr. Gordana Vuković pojašnjava da su morbile najopasnija dječija zarazna bolest.

- Bolest se prenosi kapljičnim putem. Virus ulazi u organizam putem organa za disanje, gdje se umnožava i uzrokuje upalu sluznice dišnog sistema i konjunktiva. Prodire u krv, inficira leukocite u kojima nastavlja replikaciju i širi se po cijelom organizmu. Osim toga, daje veoma česte komplikacije, kao što su upale ušiju i pluća, a najteža komplikacija je upala mozga – pojašnjava dr. Vuković.

Morbile i varičele su potpuno različite bolesti, a i osipi su im različiti. Morbile daju makulopapulozan osip, od svijetlo do tamnocrvene boje, koji može konfluirati (slijevati se), a kod varičela je osip pojedinačan i karakterizira ga mjehurić ispunjen bistrom tečnošću, oivičen crvenim rubom.

Te dvije bolesti mogu se razlikovati i po drugim simptomima. Osip kod morbila kreće od lica, a kod varičela od trupa. Kod morbila se javljaju kataralni simptomi uz pojavu koplika (mrlja) na unutrašnjoj strani obraza, u visini kutnjaka, čega nema kod varičela. Morbile su znatno teža bolest i mnogo su češće komplikacije.


Dr. Vuković: Najopasnije su morbile

- Najbolja prevencija morbila je imunizacija (vakcinacija), koja je aktivni proces, a pasivna zaštita je davanje imunoglobulina. Kod nas, dok je procenat vakcinisane djece bio 95 posto, nije bilo obolijevanja od morbila, a pogotovo nije bilo epidemija. Djeca su bila zaštićena kolektivnim imunitetom. Antivakcinalna propaganda je, nažalost, napravila nesagledive posljedice. Ako se već javi epidemija morbila, djecu koja nisu vakcinisana treba vakcinisati – naglašava dr. Vuković.

Vakcinišu se čak i djeca starija od šest mjeseci, s tim da im se da još jedna doza u drugoj godini. Zdrava djeca trebaju izbjegavati kontakte s bolesnom, dok mališani u inkubaciji bolesti trebaju boraviti na čistom zraku i ne ići u zatvorene prostore, pogotovo ako nisu vakcinisani.

- Zarazne virusne dječije bolesti liječe se simptomatski. Provodi se pravilan higijensko-dijetetski režim, daju se antipiretici, antitusici i dijete se hidrira, daje se dovoljno tečnosti. Bakterijske komplikacije liječe se antibioticima – kaže dr. Vuković.

 Sitan i tačkast

Kod rubeole se javlja makulopapulozni (mrlje i kvržice) ružičasti osip, sitniji i svjetliji i obično je pojedinačan, dok je šarlah bakterijska bolest koju karakterizira sitan, tačkast, crveni osip, naročito izražen na bočnim stranama grudnog koša i preponama.

Kod infektivnog eritema najprije se javlja crvenilo lica koje, nakon jednog do četiri dana, blijedi i javlja se blago uzdignuti osip na vanjskim stranama ruku i nogu, a potom na trupu koji u sredini blijedi, a okolo je crven pa koža liči na geografsku kartu i traje 2-4 sedmice.

Kod trodnevne groznice osip kreće od trupa pa se širi na vrat, lice i ekstremitete. Svijetloružičaste je boje, promjera 2-3 mm i liči na onaj kod rubeole. Nestaje za jedan do dva dana.

 Kada se javiti ljekaru

Svako dijete koje ima temperaturu duže od tri dana treba se javiti ljekaru. Ako je opće stanje loše i nakon skidanja temperature, također treba otići ljekaru. Ako roditelj primijeti Koplikove mrlje ili osip, također se treba javiti ljekaru kako bi se postavila dijagnoza i prijavila zarazna dječija bolest. Svaki novi porast temperature nakon prestanka izbijanja osipa zahtijeva odlazak ljekaru zbog mogućih komplikacija.

 Druga kožna oboljenja

Druge osipne kožne bolesti lako se razlikuju od osipa dječijih zaraznih bolesti. Osipi kod alergija imaju karakteristike urtika (kao kad ožari kopriva), bijela pabula s okolnim crvenilom jako svrbi i stalno mijenja mjesta - čas je na trupu, pa na licu te na nogama. Atopijski dermatitisi kod veće djece se karakteriziraju suhim, perutavim blijedo-ružičastim površinama koje su razgrebane jer jako svrbe.

- Kod dojenčadi atopije se javljaju na licu, vratu, pregibima zglobova u vidu makulopapuloznog osipa s tragovima češanja i nerijetko znakovima infekcije. Gljivične dermatoze javljaju se na kosmatom dijelu, noktima, kao i koži, pa ih nije teško razlikovati – pojašnjava dr. Vuković. EGIDA: Osip od alergije na sunce javlja se na dijelovima izloženim suncu, dok svrab karakteriziraju razgrebane papule koje jako svrbe i najčešće se kod male djece javljaju na preponama i donjem dijelu stomaka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.