SARAJEVO

KJU "Porodično savjetovalište" proslavilo 23 godine postojanja: U 2023. imali 18.832 korisnika

Sve realizirane aktivnosti i pružene usluge iznio je jedan mali tim velikih profesionalaca

Šaljo: Podrške i pomoći roditeljima djece s poteškoćama. Avaz

8.4.2024

Kantonalna javna ustanova Porodično savjetovalište osnovana je 2001.i 30.marta je proslavila 23 godine postojanja. 

Kako je za portal „Avaza“ kazao direktor ustanove Osman Šaljom osnovani su s ciljem podrške i pomoći porodici odnosno svim njenim članovima (parovima, roditeljima, djeci, mladima kao i osobama s invaliditetom), a usluge psihosocijalne pomoći i podrške građanima pružaju kroz rad u zajednici i savjetodavno terapeutski rad s korisnicima.

Potpuno besplatno

- Želio bih istaći da usluge koje pružamo pokriva Vlada Kantona Sarajevo što znači da su one u potpunosti besplatne za naše korisnike. Savjetodavno-terapeutski rad s korisnicima odvija se kroz individualne, dijadne (bračne, partnerske, roditeljske, roditelj-dijete relacije) i porodične oblike rada, a zakazivanje termina se vrši pozivom na 033/209-112 – kazao je Šaljo.

Od samog osnivanja Ustanove pa sve do danas, uposlenici s menadžmentom Ustanove, nesebično i predano rade na razvoju Ustanove, njenom pozicioniranju u društvu, ali prije svega na unapređenju i proširenju usluga koje Ustanova nudi svojim korisnicima.

- S ponosom možemo govoriti o našim rezultatima rada koji iz godine u godinu rastu i predstavljaju simbol našeg zalaganja i posvećenosti poslu. Tako smo u u 2023. imali 18.832 korisnika i 12.307 pruženih usluga/aktivnosti što predstavlja uvećanje od 291 posto u odnosu na 2021. godinu.

Pored redovnih aktivnosti naši stručni saradnici i ja smo imali ukupno 96 gostovanja u medijima i učestvovali na 24 stručne konferencije – naveo je Šaljo.

Zadovoljstvo je, kaže, biti na čelu Ustanove gdje je interes korisnika usluga uvijek u fokusu i gdje se vodi računa o tome kako i na koji način mogu unaprijediti usluge.

Proširene usluge

- S tim ciljem tokom 2023. godine proširili smo naše usluge uvođenjem usluge rane intervencije odnosno pružanja psihosocijalne podrške i pomoći roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, usluge predbračnog savjetovanja s ciljem preveniranja bračne disfunkcionalnosti i novog pilot projekta „Vršnjačko nasilje-NE u mojoj školi“ a koji je namijenjen djeci, njihovim roditeljima i profesionalcima iz osnovnih škola KS – ističe Šaljo.

Sve realizirane aktivnosti i pružene usluge za 18.832 korisnika u 2023. iznio je jedan mali tim velikih profesionalaca koji čine ovu Ustanovu. Kako bi na najljepši način proslavili rođendan njihove kuće kao i fantastične rezultate rada, menadžment ustanove sa uposlenicima organizirao je zajedničko druženje u prostorijama Ustanove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.