RAST & RAZVOJ

Kroz igru i igračke djeca upoznaju svijet

"Bebe i mame"

2.7.2018

Od trenutka rođenja djeca uče o svijetu, odnosima među ljudima i ulaze u tajne načina na koji funkcioniraju ljudi i stvari kojima su okruženi. Roditelji imaju ključnu ulogu u svim tim fazama razvoja i učenja. A sve, zapravo, počinje kroz igru. Napominjemo da sa igrom treba početi od prvog dana dolaska vaše bebe na svijet. Krenut ćemo redom, dakle od samog rođenja.

Od rođenja do tri mjeseca

Kako se možete igrati s bebom u ovoj prvoj fazi njenog razvoja? Vrlo jednostavno. Vi predstavljate bebinu najbolju igračku. Zapravo, svaka vaša reakcija, svaki vaš pokret je veoma bitan za njen ulazak u svijet igre, zabave i razvoja.

Pričajte joj nježno i smireno. Pričajte joj šta radite - "sada ćemo promijeniti pelene" - recite joj koliko je volite - "ti si prava dobra beba".

Novorođenče u ovoj dobi ne shvata značenje riječi koje govorite, ali reagira na ton vašeg glasa. Iz vaših će riječi postepeno početi učiti njihovo značenje i tako polagano graditi svoje jezičke vještine.

Pjevušite joj i lagano se krećite u ritmu pjesme koju pjevate. Gledajte bebu ravno u oči i neka vas ona prati pogledom. Smijite se, pravite simpatične grimase i vidjet ćete kako će vas vremenom početi imitirati.

Stavite je na udobnu prostirku na pod kako bi mogla praviti slobodne kretnje nogama i rukama.

A šta je sa igračkama? Ne bacajte novac na mekane igračke. Bebe u ovoj dobi uživaju u jakim bojama i različitim oblicima. One također prepoznaju lica, slike na kojima su lica ljudi, reagiraju na ponavljanje pokreta i nešto jače ugodne tonove.

Sa dva ili tri mjeseca beba već polagano stiče sposobnost držanja malih igračaka, može ih okretati i začuđeno posmatrai njihove oblike i boje. Zakačite na krevetac igračke koje se vrte i pri tome proizvode ugodne i lagane tonove.

Tri do šest mjeseci

U ovoj fazi razvoja počinjete učiti bebu na koji način može utjecati na svijet koji je okružuje. Do šestog mjeseca beba stiče vještinu koordinacije pokreta ruka-oko tako da već sigurno može držati predmete i igračke i prinijeti ih ustima. Beba već uči kako se može prevrtati i na taj način doći do predmeta koji želi istražiti.

Šta vi možete učiniti da potpomognete razvoj svog djeteta? Prije svega, vodite računa o tome kada je vaša beba spremna za igru. Beba uživa u "čavrljanju" s vama, stoga dok joj pričate, napravite kratku pauzu i dajte joj priliku da vam odgovori na svoj način, očaravajućim osmijehom ili gugutanjem.

Dozvolite joj da prinese igračke ustima, naravno, pod uslovom da su bezopasne i da se ne može ozlijediti njima. Pri tome joj pričajte i igračke zovite njihovim pravim imenom - "Zar uho malog tedija nije prekrasno za sisanje? Baš je mekano i slatko!"

Vaša igra s bebom je i u ovoj fazi izuzetno važna, ali postepeno ćete se uvjeriti da to malo stvorenje sada već zna samo sebe zabaviti, barem nakratko, držeći u rukama nove i nepoznate predmete i istražujući ih.

Naravno, i dalje čavrljajte s bebom, jer je to veoma bitno za podsticanje govornih vještina. Stanite pred ogledalo s bebom i pojašnjavajte ko stoji ispred ogledala. Svaka beba uživa u ovome ali još uvijek nije svjesna da je u ogledalu njen i vaš lik.

Budite posebno oprezni kada je riječ o igračkama koje joj dajete. Odstranite sve trakice, dugmiće i druge dijelove sa igračaka kojima bi beba mogla sama sebi naškoditi tokom igre. Ne zaboravite igrice sa vodom i balončićima za vrijeme kupanja.

Kada je vaša beba na podu, stavite igračke malo izvan njenog dometa, ona će sama pronaći način da se dokotrlja do njih. Ovo je period kada beba uživa u igračkama koje može sama držati i istraživati pomoću svojih vještina istraživanja prstićima i ustima.

Posebno im se dopadaju igračke koje ispuštaju određene zvukove i tonove i koje su različitih oblika. Uživat će da ih bacaju i tražiti da im budu vraćene nebrojeno puta.

Šest do dvanaest mjeseci

Sa godinu dana većina beba "je već na svojim nogama". No, ukoliko još nisu počele hodati, zasigurno već pužu ili se same podižu pridržavajući se za namještaj.

Govorne i komunikacijske vještine djeteta se u ovoj fazi razvijaju nevjerovatnom brzinom, pa ćete primijetiti da već razumije određene riječi. Neka djeca u ovoj fazi već mogu izgovoriti nekoliko riječi, kao što su nezaobilazne prve riječi "mama" ili "pa pa".

Upravo u ovoj dobi beba počinje shvatati da stvari i osobe postoje, čak i ako su u određenom trenutku izvan prostora u kojem beba boravi.

Kako vi možete podstaći pravilan razvoj djeteta? Prije svega, vodite računa o sigurnosti prostora u kojem taj mali istraživač demonstrira svoju novostečenu sposobnost kretanja i istraživanja svijeta koji ga okružuje.

Dijete u ovoj fazi počinje učiti tajne svakodnevne porodične rutine. Tako naprimjer kada čuje ključ u bravi, beba zna da dolazi neko od omiljenih članova porodice.

Vaša beba u ovoj fazi pamti i već sada zna kako vas natjerati da ponavljate stvari i pokrete u kojima uživa. Igrajte se skrivalica, učite je da se polagano penje uz stepenice. Stavite igračku ispred nje i to će je sigurno podstaći da dođe do nje. Naravno, budite uz bebu i čuvajte je.

A koje igračke kupiti? Ovo je faza razvoja kada možete kupiti igračke koje će joj pomoći u razvoju nove vještine kretanja i otkrivanju novog i nepoznatog. Može to biti i stari telefon iz kojeg ste izvadili baterije.

Ili, kupujte autiće koje će voziti po podu i tako usavršavati svoje kretanje. Nabavite kockice za gradnju kućica ili drugih oblika. Ne zaboravite lopte različitih veličina u kojima će beba istinski uživati.

Jedna do dvije godine

Ovo je velika prekretnica u životu svakog djeteta. U ovoj fazi beba stiče gomilu novih vještina - hodanja, skakutanja, trčanja, počinje da priča i pjevuši. Priznat ćete - pravi mali genije, a napredak primjećujete skoro svakog dana.

Kako vi možete podsticati razvoj djeteta u ovoj dobi? Naoružajte se strpljenjem, jer će malo čudesno biće pokušati na sve moguće načine postići ono što želi. Pored toga, njegove želje za spoznajom novog i nepoznatog dobijaju neslućene razmjere, te morate biti maksimalno pažljivi kada je u pitanju njegova sigurnost u igri.

Kupujte igračke koje se sastoje iz više dijelova i pomozite mu da ih rastavlja i sastavlja. Ovo je također najbolje vrijeme da ga naučite da nakon svake igre pokupi svoje igračke i ostavi ih na mjesto koje ste vi odredili.

Vodite posebno računa da sve električne uređaje, aparate, utičnice, zaštitite i da budu van domašaja djeteta. Djeca posebno uživaju u igri posuđem, priuštite im to zadovoljstvo, odvojite nelomivo posuđe i dajte mu da se igra.

I od pranja ruku napravite jednu vrstu zabave, dozvolite mu da se samo okuša u ovoj novoj vještini, ali nikada ga ne ostavljajte samo u kupaonici.

Napravite jednostavnu zabavu sa kartonskim kutijama koje vašem djetetu mogu poslužiti kao mali tunel. Uvjerit ćete se da svako dijete uživa u ovakvoj igri. Dozvolite mu da samo lijepi naljepnice na takve kartonske kutije.

Djeca ove dobi imaju izgrađenu sposobnost da guraju predmete i stvari, da se penju i već su savladala i komplikovanije poteze kao što je igra sa nešto komplikovanijim igračkama i slagalicama prilagođenim za tu dob.

Dvije do tri godine

Horizonti vašeg djeteta se počinju naglo širiti kada u njihov svijet uđu druga djeca i imaginarne igrice. Na koji način vi možete podstaći razvoj djeteta?

Podstičite socijalizaciju djeteta i svakako mu omogućite da dio dana provede u igri sa drugom djecom. No, ukoliko se razočarate u tim svojim pokušajima, nije to razlog za zabrinutost.

Mali dvogodišnjaci mogu vrlo često odbijati igru s drugom djecom i teško se prilagođavati i samoj pomisli da svoje igračke dijele sa drugom djecom. Nije rijetka ni pojava potpuno neopravdane agresivnosti u kontaktima sa drugom djecom. I to je normalno, mada ih pri tome morate upozoravati da ne smiju tući svoje drugare i morate ih u tome zaustaviti.

Ovo je i dobro vrijeme da dijete povremeno uključujete u svoje redovne kućne aktivnosti. Neka vam recimo pomogne da sortirate oprano rublje.

Dijete ove dobi uči blizu pedeset riječi mjesečno, tako da se ovaj period smatra izuzetno važnim u razvoju govornih vještina. Već može oponašati glasove životinja i pogađati kako se koja od njih oglašava.

Dvogodišnjaci i trogodišnjaci uče i neke jednostavnije pjesmice, pa ne budite lijeni, naučite ih. Čitajte im, pri čitanju napravite stanku i dozvolite svom djetetu da kaže šta će se dalje događati u njegovoj omiljenoj priči.

Koje igračke kupiti dvogodišnjacima i trogodišnjacima? Neka to budu igračke koje će pomoći razvoj sposobnosti kontrole pokreta i koncentracije:

Kupite mu prvu tablu sa raznobojnim kredama, u tome će istinski uživati. Kupite mu i prve bojanke i bojice i odvojite vrijeme da bojite s njim, jer je to izvanredan način koji doprinosi razvoju niza vještina kod djeteta.

Tri do četiri godine

Zavirimo malo u tajne razvoja djeteta u ovoj dobi. To je vrijeme kada dijete već zna samo da se igra i kada uglavnom neće provjeravati da li ste vi u njegovoj blizini, njegova mašta sve više dolazi do izražaja i zahvaljujući tome samo će uživati u vlastito osmišljenim igrama.

Otkrit ćete da vaše dijete postaje sve svjesnije onoga šta djeca iz njegovog okruženja rade i samo će ih početi oponašati. Pokušat će se svakako uključiti u njihovu igru i biti povrijeđeno ukoliko ne naiđe na podršku.

Studije su pokazale da u ovom stadiju djeca već počinju razlikovati igračke za djevojčice i dječake, pa čak i u onim porodicama u kojima roditelji na sve načine pokušavaju izbjeći ovakve stereotipe.

Šta vi možete učiniti da biste pospješili razvoj djeteta u ovoj fazi?

Omogućite svom djetetu da se igra različitim igračkama, neka se dječak igra lutkicama ukoliko uživa u tome, a nikako ne zabranjujte svojoj djevojčici da se igra autićima.

Ovo je period kada su djeca izuzetno aktivna, te im stoga omogućite što više igre izvan kuće, jer će se već sada početi susretati sa izazovima velikog vanjskog svijeta.

Vaše dijete uživa u igri više nego ikada ranije. Kupite mu malu kuhinju, set za čaj, neka vam pripremi čaj, naravno, samo sa običnom hladnom vodom. Kupite mu i set alata, naravno prilagođen njegovom uzrastu. Igrajte se škole, odlaska u kupovinu, na posao, izlet i slično. Neka vam vaš mališan pomogne u pripremi pice, uživat će sigurno u tome.

Priznat ćete, nije riječ o prevelikim zahtjevima. Dakle, igrajte se sa svojom djecom i kroz igru ih uvodite u život.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.