RAST & RAZVOJ

Šta treba znati o novorođenčetu

"Bebe i mame"

23.7.2018

Mladi i neiskusni roditelji u pravilu su zbunjeni kada beba dođe u kuću. Često ih uplaše i najnormalnije pojave i promjene, pa da ne bi bez potrebe paničili, evo devet činjenica koje trebate znati o novorođenčetu.

1 Beba može pomalo smiješno izgledati

Bebina glava može biti malo "spljoštena", što je posljedica putovanja kroz rodnicu. Neke bebu po cijelom tijelu imaju sitne dlačice koje ubrzo po rođenju same otpadnu.

Lice može biti podbuhlo, a oči stalno zatvorene i krmeljave. Nemojte paničiti, niti misliti da je vaša beba ružna, ona je ipak provela devet mjeseci u utrobi. To malo stvorenje koje će vam u početku možda biti čudno, vrlo će se brzo transformirati u prekrasnu bebu.

2 Gdje je osmijeh

Ne očekujte od bebe nagradu u vidu osmijeha sve do šeste sedmice života. Sve do tada zapravo radite za šefa koji se samo žali, jer bebe u tom periodu znaju samo za plač.

Ali, da biste prebrodili emocionalnu i fizičku iscrpljenost u prvim danima nakon poroda, znajte da beba osjeća da se trudite oko nje. Beba zna kada ste u blizini, voli da je tješite i držite u naručju.

3 Nemojte prečesto kupati bebu dok ne otpadne pupčanik

Ako je koža oko pupčanika suha, on će brže otpasti, što se obično događa već u prvoj sedmici. Osim toga, novorođenčad nisu prljava. Ako se dogodi da se pupčanik ipak ukvasi, pažljivo ga posušite. Nakon otpadanja pupčanika, normalno je da bude i malo krvi, neka vas ona ne uplaši.

4 Ne brinite pretjerano zbog fontanele

Neke mame previše su u panici zbog otvorene fontanele pa ne ispiraju dovoljno bebinu kosu pri kupanju, zbog čega nastaje tjemenjača. Neke druge se opet plaše češljati bebu, dok neke odlaze pedijatru zbog pulsiranja fontanele.

Stručnjaci kažu da fontanelu ne treba pritiskati, ali slobodno operite bebinu glavicu i počešljajte je. Pulsiranje je također normalno jer je fontanela direktno iznad krvnih sudova.

5 Beba će vam pokazati kada dobiva dovoljno hrane

Bebe trebaju jesti svakih dva do tri sata, a ako dojite beba će sama pokazati kada je gladna. Dobivanje na težini najbolji je indikator sitosti u ranim mjesecima.

Na svakoj kontroli, pedijatar će izvagati bebu i reći vam kako napreduje. Drugi pokazatelj sitosti su pune pelene - pet-šest mokrih dnevno i jedna do dvije stolice.

6 Beba nije razlog da ne izlazite iz kuće

Živite normalno, ali koristite zdrav razum kada izlazite. Zaštitite bebu od sunca, izbjegavajte bolesne ljude i pretrpane prostore. Također, vodite računa o tome da kafići i zadimljene prostorije nisu za bebe.

Ne libite se reći drugim ljudima da ne ljube bebu i ne diraju je po licu. Radije neka je pomaze po nogicama. Ako imate starije dijete, naučite ga da bude "higijenski policajac". Jer, ko će se ljutiti na četverogodišnjaka koji kaže: "Ne možete dirati moju seku dok ne operete ruke".

7 Bebe mnogo plaču, to je njihov način komunikacije

Plač je način da vam beba kaže da je gladna, žedna, da joj je pelena puna, da joj je vruće ili hladno ili da jednostavno želi da je uzmete u naručje. Ova prva komunikacija s djetetom može biti frustrirajuća, ali ova faza brzo prolazi. Naime, za kratko vrijeme počet ćete razlikovati vrste plača i šta vam beba njime želi poručiti.

8 Novorođenčad, također, mnogo spavaju

Prva tri mjeseca novorođenče uglavnom provede spavajući. Važno je da pomognete bebi da što prije počne razlikovati dan od noći i da uhvati pravilan ritam spavanja i podoja.

Tokom dana, bebu koja je starija od šest sedmica slobodno probudite nakon tri sata spavanja. Ali, tokom noći nikada ne budite novorođenče zbog podoja.

9 Novorođenče je kratko na pozornici

Tokom prvih sedmica bebinog života sigurno ćete biti pod stresom, umorni i usamljeni. Ti su dani teški, ali će oni vrlo brzo biti iza vas. Zato nemojte zaboraviti slikati dijete, maziti ga, ljubiti i uživati u njemu. I bebi staroj samo dan ili dva treba ljubav, a ne samo hrana i čista pelena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.