KORISNO

Mama uvijek zna najbolje

Postoje neki savjeti koje majke godinama daju svojoj djeci, a koje u svakom slučaju treba poslušati

Mamini savjeti su korisni. Ilustracija

"Bebe i mame"

12.9.2018

Sjedi ravno i ispravi se! Ovaj savjet slušale su čitave generacije, a i savremena nauka potvrđuje da je mama bila u pravu. Pogrbljeno držanje opterećuje vrat, ramena i leđa te sprečava pluća da se potpuno napune kisikom.

Ipak, neprestano zvocanje naporno je i djeci i roditeljima. Umjesto toga bolje je djecu potaknuti da budu fizički aktivna.

Igranje u prirodi ili bavljenje sportom ojačat će njihove mišiće pa će im lakše biti održavati uspravan položaj tokom sjedenja.

Ipak, ni mama nije uvijek bila u pravu. "Počisti tanjir, sve što je servirano se mora pojesti" savjet je koji donosi više štete nego koristi. Djeca bi trebala jesti ravnajući se prema svom apetitu, a ne prema tanjiru.

Tako će biti svjesnija svojih osjeta gladi i sitosti. Izgube li taj prirodni instinkt, rizik od pretilosti raste. Djeci je potrebno davati zdravu hranu, protjerati nezdrave grickalice i slatkiše sa svakodnevnog jelovnika i pustiti ih da jedu onoliko koliko im odgovara.

Osim toga, istraživanja pokazuju da djeca zdravije jedu ako cijela porodica ruča zajedno. Takvi obroci povezuju porodicu, pa ih je potrebno učiniti što ugodnijima i iskoristiti priliku da čujete što vam dijete ima reći.

Ali, evo nekih „maminih savjeta" koje treba poslušati:

1 Ne čitaj u mraku, pokvarit ćeš oči - Čitanje pri slabom svjetlu dovodi do privremene zamagljenosti vida i glavobolja. Ti simptomi nestaju nakon odmora, ali kod djece koja su genetski predodređena za kratkovidnost to može pokvariti vid.

2 Oglušit ćeš od preglasne muzike - Nažalost, istina je da glasna muzika oštećuje sluh u kasnijoj životnoj dobi. Dijete koje sluša glasnu muziku treba potaknuti da svakih 20-ak minuta malo odmori uši.

3 Nemoj sjedjeti blizu televizora - Čak i ako su dječiji nosevi gotovo priljubljeni uz televizor, to im neće pokvariti oči, tvrde u Američkom optometrijskom društvu. Ali, gledanje TV-a izbliza napreže oči, što izaziva glavobolje. Važno je ne gledati televiziju u potpunom mraku jer kontrast opterećuje oči. Sjedi li dijete preblizu, možda ne vidi dobro pa ga treba odvesti oftalmologu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.