DJELUJE LI

Trik za smirivanje djeteta kojim se uvijek služe princ Vilijam i Kejt

Ovo će ponašanje spriječiti i da se roditelj osjeća poniženo pred drugima

Pogledajte dijete u oči. Pixsell

E. Ag.

14.2.2023

Izvesti dijete među nepoznate ljude može biti nezgodno - šta ako se rasplače ili razbaca stvari oko sebe? Evo kako princ Vilijam (William) i njegova supruga Kejt (Kate) rješavaju ovaj problem.

Njihova je tajna - sagni se i pogledaj dijete u oči.

Kontakt očima je nevjerovatno jako sredstvo koje djeluje, tvrdi dr. Debi Gilboa, stručnjak za pitanja roditeljstva.

- Naša djeca nekako znaju da, kada ih gledamo u oči, imaju našu potpunu pažnju - tvrdi Gilboa.

Ako se približite djetetu i pogledate ga direktno u oči, pokazujete mu da obraćate pažnju na njega i to mu pomaže da ono vas bolje posluša. Dok je ovaj način komunikacije lagan i stvara određenu povezanost između roditelja i djeteta, omogućava im i nešto vrlo važno u toj situaciji, a to je - privatnost.

Vilijam i Kejt s djecom. Printscreen/Instagram

- Stvar je poštovanja dati djetetu priliku da objasni zašto se osjeća loše i opomenuti ga tako da niko ne čuje - smatra Gilboa.

Ovo će ponašanje spriječiti i da se roditelj osjeća poniženo pred drugima, a svi znamo da postoje situacije kada želimo povisiti ton ili biti oštri, a ovako sebi dajemo priliku da dijete bolje razumijemo i pomognemo mu da se smiri.

- Ako pažljivo posmatrate dijete, ponekad unaprijed možete prepoznati signale za uzbunu, u tim ih situacijama nemojte nagrađivati, nego na njih obratite pažnju – zaključuje Gilboa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.