RAZVOJ DJECE

Koliko je važno djeci čitati bajke?

Dječije knjige utječu na različite aspekte djetetova života, od emocionalnog i moralnog razvoja do razvoja maštovitosti i vokabulara

Čitanje povezuje roditelje s djecom. Pixabay

Dž. R.

28.2.2024

Čitanje ima veliki značaj u razvoju djeteta. Bajka i pouka bajke mogu utjecati na različite aspekte djetetova života, od emocionalnog i moralnog razvoja do razvoja maštovitosti i vokabulara. Važno je znati čemu želite dijete naučiti te odabrati bajke koje su prigodne njegovoj dobi.

Obilježja bajke su ta da se najčešće radi o izmišljenoj priči koja često sadrži i fantastična stvorenja, poput vila i čarobnjaka. Radi se o jednostavnim pričama koje često prenose određenu moralnu poruku. Bajke obično proizlaze iz narodnih priča i pouka, kao što su bajke braće Grimm, ali i moderne bajke, poput Heri Potera (Harryja Pottera), imaju mnoštvo pouka iz kojih djeca mogu učiti.

Brojni pozitivni efekti

Bajke su pisane na jednostavan način kako bi djetetu omogućile poistovjećivanje s likovima i učenje iz pouka. Čitanje bajki može imati brojne pozitivne efekte na razvoj djeteta.

Čitanje dječije literature doprinosi emocionalnom razvoju djeteta. Priče i bajke ukazuju na određene prepreke s kojima se likovi susreću i koje moraju preći te često pokazuju emocije s kojima se nose. Djeca se mogu poistovjećivati s likovima u bajkama i na taj način učiti kako se nositi s problemima i emocijama. Kroz bajke djeca uče empatiju, što doprinosi razvoju emocionalne inteligencije.

Pouka bajke

Bajke također često poučavaju o temama poput pravde, odanosti, pohlepe, zla itd. Iako se radi o nestvarnim pričama i često fantastičnim bićima, omogućuju da djeca shvate univerzalne, ali i kompleksnije moralne teme u sigurnosti doma. Pouka bajke daje djetetu na znanje šta se smatra ispravnim, a što lošim u društvu. U tom smislu bajke doprinose moralnom razvoju djeteta. Stoga je vrlo važno znati kakvu poruku bajka šalje djetetu i čemu ga želite naučiti.

Ove priče se mogu prikazivati djeci i kroz druge medije, kao što je crtani film. I dok se pouke bajki mogu iščitati i iz drugih oblika medija koji također mogu biti korisni za dijete, čitanje ima nekoliko dodatnih važnih funkcija za razvoj djeteta. Čitanje priča i bajki doprinosi razvoju vokabulara djeteta i omogućava razvoj mašte i kreativnosti.

Osnaživanje odnosa

Također, čitanje zahtijeva koncentraciju te doprinosi razvoju vještina čitanja i pisanja. Osim toga, čitanje djetetu podrazumijeva uključenost roditelja, čime doprinosi osnaživanju odnosa između roditelja i djeteta.

S čitanjem priča djetetu možete započeti dok je još beba. Smatra se da nakon 4. godine dijete može početi predočavati iskustva, stoga tada možete započeti s čitanjem bajki. Međutim, vrlo je važno izabrati bajke i priče koje su prikladne za djetetovu dob.

Djeci mlađe dobi preporučuju se bajke braće Grimm. Važno je osluškivati i što vaše dijete voli te kakve ga teme interesiraju, kako bi mu čitanje bilo što ugodnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.