OBRATITE PAŽNJU

Milioni roditelja nesvjesno dovode svoje bebe u opasnost od gušenja tokom spavanja: Ne radite ovo

Veoma je važno kako beba provodi noć

Preporučuje se da bebu stavite da spava na leđima. Facebook

E. Ag.

31.3.2024

Nakon što je anketa pokazala da roditelji širom Velike Britanije mogu da dovedu svoje bebe u opasnost od gušenja ili sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS), dobrotvorna organizacija je izdala upozorenje o sigurnom spavanju.

Istraživanje koje je proveo "The Lullabi Trust" nad 1.000 roditelja beba mlađih od jedne godine pokazalo je da je njih 70 posto dozvolilo svojoj bebi da spava u sjedištima za bebe, 67 posto u ljuljački i 61 posto na lejzibeg vreći, piše Ona.rs.

Oko osam posto roditelja koji su odgovorili na anketu ostavilo je svoju bebu u ovim predmetima da spava preko noći, potencijalno ih dovodeći u opasnost.

Dženi Vord, izvršna direktorica "The Lullabi Trust", rekla je:

- Bebe su najsigurnije kada spavaju na leđima na čistoj, ravnoj, čvrstoj površini za spavanje, poput krevetića ili Mojsijeve korpe.

Ona je napomenula da ovo ne samo da pomaže da se smanji rizik od SIDS-a već i pomaže da se bebin dišni put drži otvorenim i čistim.

Omogućavanje bebama da spavaju u nagnutom ili sjedećem položaju olakšava njihovim glavama da se okrenu naprijed, što dovodi do ograničavanja njihovih delikatnih dišnih puteva. Umjesto toga, preporučuje se da bebu stavite da spava na leđima i da joj taj položaj osigura čisto lice, bez labave posteljine ili podstavljenih strana.

Iako proizvodi kao što su ljuljačke mogu biti korisni dok je beba budna i pod nadzorom, oni nisu prikladni ili dizajnirani za spavanje.

SIDS svake godine odnese živote oko tri bebe sedmično. Većina (89%) smrtnih slučajeva dogodi se u prvih šest mjeseci života bebe, piše "Metro.co.uk".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.