ZDRAVLJE

Česta pojava kod dječaka: Evo šta uzrokuje tikove kod djece

Roditelji često znaju pogrešno reagirati kada su u pitanju tikovi

Budite podrška djetetu. Facebook

Z. K.

11.6.2024

Tikovi su brzi, ponavljajući pokreti dijelova tijela koje dijete ne može kontrolirati. Javljaju se iznenada i nesvjesno, a dijete ih ne može spriječiti. Postoje različite vrste tikova, kao što su motorni i vokalni tikovi. Motorni se uglavnom pojavljuju na vratu, licu, leđima ili nogama, dok se vokalni tikovi kod djece odnose na pojavu nekontroliranih zvukova.

Negativne emocije

Ovu pojavu možemo razlikovati po težini, odnosno dijele se na jednostavne i složene. Naprimjer, jednostavan tik je treptanje očima, a složeni izvijanje određenih dijelova tijela. Najsloženiji oblik tikova je Touretteov sindrom kod djece, koji obuhvaća različite motoričke i vokalne te jednostavne i složene tikove.

Tikovi kod djece se obično krenu javljati između 3. i 7. godine života, a ponekad se mogu pojaviti i tikovi kod beba, stoga vrijeme pojavljivanja nije strogo određeno. Nadalje, mogu se pojaviti tikovi u pubertetu, a to se posebno veže uz naglu promjenu ili stresnu situaciju. Ista stvar se javlja kad su u pitanju i tikovi kod odraslih.

Specifični uzroci tikova još uvijek nisu tačno određeni i ne postoji određeni gen, iako se ponekad pretpostavlja da postoji genetska sklonost. Često se povezuju s doživljavanjem negativnih emocija. Dijete se ne zna nositi sa stresnim situacijama i problemima kao što znaju odrasli.

Prolazni i hronični

Ono ne može reći što ga boli i muči, nego stvara odbrambene mehanizme kako bi se suočilo s različitim problemima koje doživljava. Zbog toga se javlja i odbrambeni mehanizam psihe kroz koji se dijete pokušava osloboditi nakupljenog stresa i napetosti.

Tikovi češće nastaju kod dječaka nego kod djevojčica i ne mogu se spriječiti, a mogu biti prolazni i hronični. Ako su u pitanju prolazni tikovi, vrlo vjerovatno će nestati nakon otprilike godinu i više se neće pojavljivati. Međutim, ako su u pitanju hronični tikovi, pojavljivat će se svaki dan duže od godinu.

Vježbe relaksacije

Iako nema konkretnog lijeka protiv tikova, uvijek postoji neka metoda za alternativno liječenje tikova. Tako se predlaže da roditelji vježbaju s djecom vježbe razgibavanja i istezanja uz metafore. Korisne su meditativne vježbe ili vježbe opuštanja, koje možete provoditi razgovarajući o različitim metaforama koje kasnije možete pokušati nacrtati. 

S obzirom na to da su tikovi često posljedica napetosti i nakupljenog stresa koji pokušava izaći iz organizma, uzmite u obzir i tehnike progresivne mišićne relaksacije i vježbe disanja.

Da bi se postavila dijagnoza, potreban je samo pregled djeteta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.