UPOZORENJA

Povrede kod djece - Gdje vrebaju opasnosti

POvrede i nesretni slučajevi najčešći su uzrok smrti djece starije od jedne godine, a treći po učestalosti razlog bolničkog liječenja

Dijete uvijek držite na oku. Ilustracija

Avaz.ba"Bebe i mame"

21.12.2018

Djeca su od trenutka kada njihova snaga dozvoli samostalno kretanje, što znači od trećegili četvrtog mjeseca života, podložna ozljedama. Vrsta ozljeda je dijelom ovisna o dobi djeteta, a rizik ozljeđivanja moguće otkloniti ili barem smanjiti. To znači da su za većinu nesreća odgovorni isključivo odrasli koji brinu o djetetu. 

Zato bismo trebali povesti računa o tome kako štitimo djecu i gdje vrebaju opasnosti.

Bebe padaju

- Bebama prijete padovi s neograđenih površina (najčešće stolova za previjanje), jer im puzanje omogućava brzu promjenu položaja i orijentacije tijela na površini.

- Padovi na glavu su najčešći, zato što je beina glava najteža. Srećom, najčešće pad prođe bez posljedica, ali to ne znači da ih ne treba spriječiti.

Zato uvijek držite dijete jednom rukom kada dohvaćate stvari inikada ne ostavljajte krevetić potpuno otvoren.

- Druga opasnost kod novorođenčadi i male dojenčadi je gušenje jastukom ili pokrivačem, mekanom igračkom... Stoga bebu stavljajte u krevetić na ravnu podlogu, bez jastuka, bez igračaka oko uzglavlja, omotano ili lagano pokriveno tankim pokrivačem, u položaju na boku.

Kad puže i hoda

1. Dijete koje puže i tek prohodalo  može samo dohvatiti različite predmete i povući na sebe nešto što bi ga moglo ozlijediti.

2. Treba voditi računa o sitnim predmetima koje može progutati, udahnuti ili ugurati u nos ili uho. Takvi predmeti (kuglice, igračke iz sitnih dijelova) moraju biti strogo izvan dohvata djece.

3. Poštujte upute proizvođača o dobi za koju je igračka prikladna.

3. Djetetu mlađem od tri godine ne dajite kikiriki, lješnike, orahe ili jela u kojima se nalaze krupniji komadići sjemenki ili orašastih plodova, a ako te plodobe jedu starija djeca, pazite da su mirna. Čemu ove mjere opreza? Ako dijete udahne nešto od spomenutog, može se ugušit.

4. Opasnost od gušenja predstavljaju i plastične kesicekoje dijete može sebi ili mlađem djetetu navući na glavu, tako da ni njima nema mjesta u blizini malog djeteta.

5. Gutanje stranog tijela najčešće nema posljedica, jer i šiljasta strana tijela, a pogotovo kuglasta, budu izbačena stolicom za dan-dva.

6. S poda treba ukloniti biljke čije otrovne listove ono može žvakati ili progutati (morate dobro poznavati biljke koje možete slobodno ostaviti).

7. Opasnost su i električne utičnice. Zaštitite sve dostupne utičnice u stanu posebnim poklopcima, koje možda treba i zalijepiti.

8. Kupanje djeteta u kadici nosi rizik utapanja. Zato ni na trenutak ne ostavljajte dijete u kadici u kojoj ima vode. Jer ugušiti se može dijete i kad voda nije dublja od 10 cm. 

Posjekotine, trovanja...

Kako dijete raste, stižu nove opasnosti. Samostalan hod, penjanje, dohvaćanje stvari koje mu i nisu direktno pri ruci, uz prirođenu znatiželju, nose najrazličitije rizike. Tu spadaju ozljeđivanja oštrim predmetima, slučajna trovanja, opekotine.

- Pošto vas dijete oponaša, nikada pred njim ne uzimajte lijekove (držite ih van dječijeg dometa, ako je moguće zaključane).

- Noževe, igle, makaze pokažite djetetu izbliza, neka ih opipa i upozorite ga da se može njima ozlijediti.

- Opekotine vrelom vodom i parom kod djece nastaju isključivo krivicom odraslih. Prilikom kuhanja i pečenja ne dajte djetetu da prilazi šporetu, kad prenosite vrelu vodu, pripazite da vam se ono ne mota oko nogu. Ne ostavljajte vruću peglu nadohvat djetetu, upozorite ga da ne dira slavine s vrućom vodom.

- Nemojte zaboraviti ni kuhinjske električne uređaje (noževi, mikseri, sušila za kosu), koji djecu jako privlače. Oni mogu biti izvor mehaničkih ozljeda, opeklina ili strujnih udara. Najbolje ih je držati izvan dohvata, a u slučaju da to nije moguće, paziti da su isključeni, te svakako upozoriti djecu da ih ne diraju i objasniti opasnosti.

Penjanje i padovi

Što se tiče penjanja i padova s visine i niz stepenice, tu ne možete spriječiti nezgode i ne pokušavajte odgovoriti dijete od takvih aktivnosti, već ga "trenirajte" kako da ih najspretnije obavi. Gledajte ga dok se penje, ohrabrujte ga da se drži i da pazi, te postavite neke prihvatljive granice.

Jedino nikada ne ohrabrujte dijete da gleda kroz prozor ako ste na višem katu, niti s odraslim koji ga pridržava, jer nikad ne znate trenutak kada će se samo popeti i kada će nešto privući njegovu pažnju da se suviše nagne.

Držite dijete na oku

U domaćinstvima s okućnicom, vrtom, alatima i strojevima vrebaju još brojnije opasnosti i važno je uočiti ih, te ukloniti sve potencijalno opasno iz okoline gdje dijete boravi, a malo dijete držati neprekidno na oku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.