MOTORIČKE VJEŠTINE

Drvene igračke: Koje su prednosti u odnosu na plastične

Idealno vrijeme za uvođenje drvenih igračaka je kada vaše dijete počinje pokazivati zanimanje za igru koja uključuje manipulaciju objektima

Izdržljive i sigurne. Pixabay

Dž. R.

5.4.2024

Drvene igračke su kroz generacije postale sinonim za trajnost, sigurnost i obrazovnu vrijednost. One nude jedinstvenu kombinaciju ekološke održivosti, estetske privlačnosti i igračke vrijednosti za djecu svih dobnih grupa.

Od koje dobi se drvene igračke preporučuju?

Drvene igračke se mogu uvoditi već od najranije dobi. Postoje specijalizirane drvene igračke dizajnirane za bebe stare samo nekoliko mjeseci, kao što su grickalice i jednostavni oblici za igru koji potiču motoričke vještine. 

Generalno, drvene igračke postaju idealne za djecu od 6 mjeseci do 3 godine, kada djeca počinju aktivno istraživati svoj svijet kroz igru.

Zašto su drvene igračke dobre za djecu?

Obrazovna vrijednost: Drvene igračke često su jednostavnije dizajnirane, što potiče kreativnost i maštovitu igru. One također mogu pomoći u razvoju finih motoričkih vještina, rješavanju problema i socijalnim interakcijama.

Trajnost drvenih igračaka: Drvo je prirodno trajan materijal. Drvene igračke mogu izdržati godine upotrebe i često se prenose s generacije na generaciju.

Sigurnost: Kada su pravilno izrađene, drvene igračke imaju manje šanse da sadrže štetne hemikalije koje se mogu naći u nekim plastičnim igračkama. Također su čvršće i manje su sklone lomljenju.

Na što roditelji trebaju pripaziti pri kupovini?

Kvaliteta izrade: Provjerite da nema oštrih rubova ili sitnih dijelova koji bi se mogli odvojiti i predstavljati opasnost od gušenja.

Sigurnost materijala: Tražite igračke koje su obojane bojama na bazi vode i nemaju toksične premaze.

Certifikati: Igračke koje imaju certifikate sigurnosti mogu pružiti dodatnu razinu povjerenja u njihovu kvalitetu i sigurnost.

Iako se drvene igračke često smatraju boljim izborom zbog ekološke održivosti i obrazovne vrijednosti, važno je prepoznati da svaka igračka, neovisno o materijalu, ima svoju namjenu i svrhu. Plastične igračke mogu biti izdržljive i pristupačne, te također mogu ponuditi edukativne benefite. Ključ je u odabiru igračaka koje su sigurne, potiču razvoj vašeg djeteta i odgovaraju njihovim interesima.

Najbolje vrijeme za igru 

Idealno vrijeme za uvođenje drvenih igračaka je kada vaše dijete počinje pokazivati zanimanje za igru koja uključuje manipulaciju objektima. To može biti već u dobi od 6 mjeseci. 

Od klasičnih kocki za slaganje do složenih setova za igru uloga, drvene igračke mogu pratiti djetetov razvoj i pružiti beskrajne sate zabave i učenja.

Drvene igračke su vrijedan dodatak svakoj igraonici, nudeći kombinaciju obrazovne vrijednosti, trajnosti i sigurnosti. Odabirom pravih drvenih igračaka za vaše dijete, možete potaknuti njihov razvoj na zabavan i zdrav način, piše wish mama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.