U KUHINJI

I kaša od mrkve može biti omiljeno jelo

Stvorite ugodnu atmosferu dok kuhate, a u pripremu jela, u razumnim granicama, uključite dijete i pohvalite ga

Neka beba bude s vama u kuhinji dok pripremate hranu. Ilustracija

"Bebe i mame"

26.7.2019

Ko je otprve zavolio masline, plavi sir, repu, jaki začin ili gorki aperitiv? Gorke trave, kao što su endivija i cikorija, daju poseban okus jelima i salatama.  

Ne, djeci ne točite aperitive s maslinom, uvod služi samo za razvijanja suosjećanja. Djeca znaju pljunuti kašu od mrkve, ali roditelji često zaboravljaju da uživanje u nečem novom i gorkom zahtijeva školovanje osjetila okusa.

Ponekad su krivi sami roditelji

Razna istraživanja ukazuju na to da okolnosti u kojima se susrećete s nekom hranom uvelike utječu na to hoćete li zavoljeti njen okus.

Primjerice, žena koja nikad nije okusila neko jelo jer su joj i sam izgled i miris bili odbojni. Zašto? Jer je i njena majka imala takvu averziju. No, kad je ženi bilo 20-ak godina, došao je dan kad je bila vrlo gladna i nije imala ništa za jelo osim dotične namirnice. Pojela je malo i iznenadila se ustanovivši da joj je okus odličan!

Mali trikovi

Dakle, da biste zavoljeti neki novi okus, kušajte namirnicu onda kad ste jako gladni.

A ako ste roditelj, imajte na umu da na vašu djecu može utjecati način na koji reagirate na određene vrste hrane, kao i okolnosti u kojima im prvi put servirate neku hranu. Kad pripremate neku novu hranu, stvorite ugodnu atmosferu.

Zato u pripremu hrane uključite i dijete. Dok pripremate jelo, neka vaša beba ili mališan bude u kuhinji u kutiću za igranje ili u sjedalici. Dijete će u radosnoj, ugodnoj atmosferi gledati i mirisati hranu koja se jede u njegovoj porodici - i naučiti se na nju čak i prije nego što dovoljno naraste da bi je jelo.

Nekoliko mjeseci kasnije možete mu dati da kuša pokoji zalogaj onog što pripremate, bilo sirovo, bilo djelomično kuhano ili pečeno.

Možda će to zahtijevati planiranje unaprijed i nešto više vremena, no pronađite jednostavne načine na koje bi vam dijete ponekad moglo pomoći u pripremi nekog novog ili neomiljenog jela.

Mali degustator

Potičite dijete da proba jelo za vrijeme pripreme. Vaš će pomagač biti radostan i gladan kad ga bude probao - a to su savršene okolnosti za uspješno upoznavanje s hranom i pravilan odgoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.