KORISNO

Bol u grudima nije opasna

Dok bol traje - dijete je uznemireno, uplašeno, a karakteristično je da, čim bol prođe, dijete vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo

Blaga i prolazna upala grudnih mišića djeteta jedan je od glavnih uzroka bola u grudima. Ilustracija

Bebe i mame

24.12.2019

Vjerovatno nema djeteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima, što uvijek dovodi do zabrinutosti kod roditelja. Najčešće se radi o potpuno bezopasnom, ali neprijatnom bolu koji se javlja kod inače zdrave djece koja su prije i nakon bolne epizode dobro raspoložena.  

Blaga i prolazna upala grudnih mišića djeteta jedan je od glavnih uzroka bola u grudima. Naime, radi se o vrlo "zaposlenim" mišićima koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima djece. Zato su podložni zamoru koji može dovesti do pojave bola.

Obično je bol oštar, nekada se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje - dijete je uznemireno, uplašeno, a karakteristično je da se, čim bol prođe, dijete vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i bolovi rasta koji su, također, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa problema koji uzrokuju probadanje u grudima kod djece dešava se na nervnoj bazi. Naime, primijećeno je da emotivnija djeca češće doživljavaju bolove u grudima. Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Neka djeca mogu imati slabost mišića dijafragme, zbog čega dio želuca može povremeno proći iz trbuha kroz dijafragmu u grudni koš i tada se mogu javiti određene nelagodnosti.

Međutim, kada se jave takve tegobe, one brzo dovedu dijete do pedijatra -gastroenterologa, koji postavlja dijagnozu i predlaže odgovarajuću terapiju.

U ovim situacijama dijete obavezno odvedite kod pedijatra. Ne treba čekati, jer komplikacije nakon ovih simptoma nekada mogu biti i vrlo ozbiljne.

-Dijete ima visoku temperaturu, nemoćno je, slabo i malaksalo, a bol je lokaliziran na sredini grudnog koša, neposredno iza grudne kosti. Tada djeca zaista loše izgledaju i moguće je da se radi o upali srčane maramice (perikarditis). Ovo stanje zaista se vrlo rijetko dešava, ali traži neodložnu dijagnostiku i terapiju.

- Svaku bol u grudima koja je praćena vrtoglavicom, nesvjesticom ili potpunim gubitkom svijesti treba što prije ispitati.

- Bolovi u grudima koji se javljaju nakon traume (pada, udarca, saobraćajne nesreće...) razlog su za odlazak liječniku, jer se može raditi o prijelomu rebara, s potencijalno ozbiljnim komplikacijama.

- Kada se bol u grudima javlja kod djece koja teško i "čujno" dišu ili im pluća "sviraju", tada se obično radi o težoj formi opstrukcije disajnih puteva (astma).

- Ako se bol u grudima (iza grudne kosti) javi tokom jakog fizičkog napora.

Srce je ubjedljivo najrjeđi razlog bola u grudima kod djece. Dječije srce ne boli, iako su roditelji vrlo zabrinuti pri pomisli da s dječjim srcem nešto nije uredu.

Roditelji bolove u grudima uglavnom dovode u vezu sa srcem i to zato što se u lijevoj polovini grudi nalazi veći dio srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dijete žali na bolove s lijeve strane grudnog koša - to sigurno nije zbog bolesti srca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.