KORISNO

Zašto se javljaju napadi bijesa kod dvogodišnjaka

Javlja se u trenutku frustracije nečim što ga zbunjuje, zbog nečeg što ne razumije

Bijes je uglavnom izazvan umorom i glađu. Ilustracija

Bebe i mame

25.12.2019

Napadi bijesa dvogodišnjeg djeteta treba shvatiti kao neizbježan dio njihovog razvoja, jer im nedostaje sposobnost prigušivanja sopstvenih osjećanja. Javlja se u trenutku frustracije nečim što ga zbunjuje, zbog nečeg što ne razumije, ili nemogućnosti da dobije nešto odmah.

Za dvogodišnje dijete ne postoji riječ kasnije, a neispunjavanje želja ga u najmanju ruku poražava, ističu stručnjaci. Malo dijete više razumije nego što može da kaže, pa ga to dodatno izaziva. Koliko će se ljutiti, zavisi od njegovog temperamenta i snage emocija.

Bijes je uglavnom izazvan umorom i glađu, ali je često uslovljen i stresom. Dijete pod stresom ima problem sa spavanjem, tužno je, a nekada i bolesno. Kada roditelji primjete najavu bijesa, treba da mu preusmjere pažnju na nešto drugo, ali da ne računaju da će to uvijek uspjeti.

Kada bijes počne, treba ga ignorirati i nastaviti da se bave svojim poslom. Jedino treba da vode računa da se ne povrijedi. Ukoliko se ne distanciraju, dijete će podsvjesno povezati svoj bijes sa roditeljskom pažnjom i izgubiti želju da ga prevaziđe. Napade bijesa djeca prevazilaze kada su u stanju da se tečno izraze riječima, a to obično biva u uzrastu od četiri godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.