SAVJETI

Važnost masaže u ranoj dječijoj dobi

Nježan dodir potiče fiziološke promjene koje pomažu rast, stimulaciju živaca i mozga

Dok masirate bebin trbuh, pazite da pratite smjer probave. Ilustracija

Avaz.ba

1.5.2020

Nježna umjetnost masaže beba pripada tradiciji, prenosi se generacijama i predstavlja običaj. Brojne koristi masaže beba su i naučno dokazane.


Prva godina života

Budući da se koža djeteta razvija već u petoj sedmici trudnoće, dodir predstavlja prvi osjet koji će raspoznati, a tu je i 5.000.000 živčanih završetaka koji neprestano prenose informacije iz okoline tako da je novorođenčetu koje se intenzivno razvija dodir iznimno važan.

Potreba za dodirom prisutna je cijeloga života, ali je najintenzivnija u prvoj godini života te je milovanje važno koliko i hrana. Nježan dodir potiče fiziološke promjene koje pomažu rast, stimulaciju živaca i mozga, a dokazano je da snižava i razine hormona stresa rezultirajući jačim imunim sistemom. 

Stimulacija kože ubrzati će i proces mijelinizacije (sazrijevanja) živaca pa stručnjaci preporučuju da počnete s masažom rano. Pritom koristite visokokvalitetna ulja, hladno prešana koja su bogata vitaminima E, A, B1, B2 i B6 te kalcijem, koja hrane kožu i omogućuju njeno disanje.


Bebe će sigurno bolje spavati i biti mirnije. Ilustracija

Masažu započnite od nožica, pa ako je beba i dalje raspoložena, a dat će vam to do znanja gugutanjem, osmijehom, pružanjem ručica prema vama, nastavite masažu. Dok masirate bebin trbuh, pazite da pratite smjer probave, odnosno smjer kazaljke na satu – tako ćete potaknuti probavu i eliminaciju plinova.

Terapija dodirom djeluje na cijelo tijelo te su interakcija, stimulacija, eliminacija i relaksacija četiri osnovne beneficije masaže beba, naučno dokazane. Razvija se komunikacija s bebom, osjećaji poštovanja, ljubavi, tolerancije i empatije, potiču se cirkulacija, probava, hormonalni, limfni, živčani te imunoi sistem, rast i razvoj neuronskih veza, koordinacije, poboljšava se stolica, olakšavaju kolike, opušta mišićna, odnosno fizička i psihička napetost.


Sredstvo kojim ćete održavati zdravlje djeteta

Bebe će sigurno bolje spavati, biti mirnije, fleksibilnije te s većim dozama „hormona sreće“ (oksitocina, dopamina i serotonina) . Neka vam masaža bude sredstvo kojim ćete održavati zdravlje djeteta, pomoći mu da stvori sliku svijeta otpuštajući bol, tugu, strah i tako ga učiti umiriti se. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.