SAVJETI

Kako reagirati kada vas dijete udari

Nemojte da ga grdite, pokušajte da ga smirite uz mnogo ljubavi

Pokažite djetetu da to nije u redu da radi. Printscreen/Krenizdravo

Z. K.

30.3.2023

Djeca, posebno kada su mala, imaju različita ponašanja kada se naljute. Nije rijetko ni da udare roditelje, što izaziva veliku nelagodu, jer majka i otac u tom trenutku ne znaju kako da reagiraju posebno ako se taj izliv bijesa desio pred nekim drugim. Šta treba da uradite ako vas dijete udari?

Ponašajte se mirno

Možda djeluje teško, ali, ako pokažete emocije, možete još više da razljutite dijete.

Pratiti dijete u upravljanju svojim emocijama

Pokažite djetetu da to nije uredu da radi. Mora da razumije, ali da se ne osjeća odbačeno. Nemojte da ga grdite, pokušajte da ga smirite uz mnogo ljubavi.

Postavite granice

Ako vas dijete udari kada se naljuti, važno je da postavite fizička i verbalna ograničenja. Naprimjer, uzmite djetetovu ruke i uklonite ih sa svog tijela, postavite jasnu granicu rukom. Pokažite da to ne treba da radi, ali i objasnite uz riječi: „Ovo nije dobro, pokušaj da se smiriš. Uzmi me za ruku ako ti je lakše“...

Saosjećajte s njim

Jednom kada postavite granice važno je da se saosjećate s njim. „Znam da si ljut“, „Znam da ti je teško da se kontroliraš“, „Možemo da razgovaramo kada budeš mirniji“... Važno je da u ovom trenutku razjasnite šta želite od djeteta.

Naučite ga alternativnim načinima da izbaci bijes

Ako vas dijete udari kada je ljuto, to možda znači da ono još nema drugi način da izbaci bijes. Zbog toga je veoma važno da ga naučite drugim stvarima poput: izbroj do pet, okreni se i napusti situaciju koja te razbijesnila, stisni loptu...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.