JE LI TO POTREBNO

"Dior" lansirao liniju kozmetičkih proizvoda za bebe: Dermatolozi uputili kritike

U ponudi su mirisna vodica po cijeni od 255 eura, hidratantno mlijeko za lice i tijelo vredno 105 eura

Renomirani brend. Instagram

E. Ag.

20.11.2023

Modna kuća "Dior" predstavila je novu liniju kozmetičkih proizvoda za bebe.

U ponudi su mirisna vodica po cijeni od 255 eura, hidratantno mlijeko za lice i tijelo vredno 105 eura, kao i pjene za čišćenje lica, tijela i kose, kao i osjetljive kože od 85 eura.

Proizvodi renomiranog brenda naišli su na žestoke kritike javnosti, jer, kako komentarišu mnogi, "proizvodi su nepotrebni i mogu da ugroze zdravlje beba".

Iako potrošači još nisu identifikovali nuspojave proizvoda, mirisi, konzervansi i sredstva koja se pjene mogu da budu štetni za kožu beba, upozoravaju dermatolozi za Dejli mejl.


- Miris u osnovi može biti bilo šta, a na bočici nema informacija o tome od čega je tačno napravljen - izjavila je dr. Ganima Abdulah.

Supstance od kojih su napravljeni kozmetički proizvodi za bebe, tvrde predstavnici "Diora", su 99 posto prirodnog porijekla, te prostora za brigu nema.

Međutim...

Dermatolozi upozoravaju da čak i mirisi dobiveni od prirodnih sastojaka mogu izazvati neželjene reakcije na koži kod osjetljivih beba.

- Mirisi nisu loši, ali su uobičajeni izvor osipa kod beba čija je koža osjetljiva. To dalje vodi kod pojave ekcema, te bi u tom slučaju trebalo da vodi računa - izjavila je dr Mišel Grin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.