SAVJETI

Dojenje: Treba vježbati

Studija američkih naučnika s Univerziteta Sjeverna Karolina pokazuje da umjereno vježbanje ne utječe na nivo vitalnih antitijela u majčinom mlijeku

Dojenje. Instagram

13.2.2024

Studija američkih naučnika s Univerziteta Sjeverna Karolina pokazuje da umjereno vježbanje ne utječe na nivo vitalnih antitijela u majčinom mlijeku.

Istraživači se nadaju da će rezultati ove studije smanjiti zabrinutost mladih majki koja je posljedica jednog istraživanja iz 1998. godine, u kojem su naučnici s Univerziteta Indijana tvrdili da naporno vježbanje smanjuje količinu antitijela u majčinom mlijeku.

U novoj studiji ispitano je mlijeko 17 žena koje su oko 30 minuta vježbale umjerenim intenzitetom. Stručnjaci mladim majkama preporučuju umjereno vježbanje zbog pozitivnog utjecaja na stanje kardiovaskularnog i imunološkog sistema, no napominju da u ovoj studiji nisu ispitivane posljedice intenzivnog vježbanja.

Onim majkama koje nemaju naviku redovnog vježbanja preporučeno je da s vježbanjem počnu mjesec dana nakon poroda, uz napomenu da vježbe trebaju biti slabijeg intenziteta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.