PODIJELILA ISKUSTVO

Majka potakla raspravu priznanjem da još doji petogodišnje dijete

Osjećajući se krivom, mama je povremeno počela da je doji - ali samo kad učini nešto dobro da to i zasluži

Objasnila je kako njena kćerka postaje ljubomorna na mlađu sestru zbog dojenja. Facebook

E. Ag.

15.3.2024

Jedna mama je potakla raspravu nakon što je otkrila da još doji petogodišnju kćerku, kao nagradu kad uradi nešto dobro. Objasnila je kako njena kćerka postaje ljubomorna na mlađu sestru zbog dojenja. Osjećajući se krivom, mama je povremeno počela da je doji - ali samo kad učini nešto dobro da to i zasluži.

Umirujući učinak

- Da li je loše ako i dalje povremeno dojim svoju petogodišnju kćerku? Dojim njenu mlađu sestru, ali ona i dalje želi isto i dopustit ću joj to ponekad prije spavanja ili kao nagradu jer je učinila nešto dobro - napisala je žena na forumu „Quora“, piše Najžena.rs.

Dok su joj neke korisnice savjetovale da prestane jer je to nepotrebno, druge su priznale da su djecu dojile i u tinejdžerskim godinama. Jedna korisnica je napisala:

- Apsolutno ništa loše nema u tome. Moja sedmogodišnja kćerka i dalje doji, uglavnom radi utjehe. To ima vrlo umirujući učinak na mamu i dijete. To je odličan način da ih umirim kad su uznemirena. Čini vezu između mame i djeteta jačom. Osim toga, zaista je nevjerovatan osjećaj.

Druga korisnica je upitala:

- Kada planirate da prestanete, a treća je dodala: "Nastavila bih koliko god ona želi. Ovo je nešto što samo vi možete pružiti svom djetetu. Potreba koju samo vi možete pružiti. Cijenite ovo dragocjeno vrijeme sa svojim djetetom."

Glavni izvor ishrane 

Jedna žena se nije složila.

- Nagradila bih je nečim drugim. Uradite nešto posebno s njom dok tata čuva mlađu sestru."

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, majčino mlijeko ili formula za dojenčad treba da budu glavni izvor ishrane bebe tokom prve godine života. Dodali su i da nije neuobičajeno da se djeca doje do četiri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.