EGIPAT

Biser na "moru sa sedam boja": Kada je najbolje vrijeme da se posjeti Hurgada

Standardnih 27-30 stepeni privući će mnoge putnike

Hurgada je mjesto koje je aktivno za turiste tokom cijele godine. Facebook

E. Ag.

14.3.2024

Hurgada predstavlja pravo bogatstvo egipatske obale, ovaj grad nalazi se na Crvenom moru, koje često nazivaju "more sa sedam boja".

Brojni, novoizgrađeni hoteli od kojih zastaje dah, u kombinaciji s lokalnim stilom života, prava su slika ovog ljetovališta. Hurgada je najbolja opcija za one koji se profesionalno ili amaterski bave ronjenjem, a njegova idealna pozicija ostavlja mogućnost i drugih raznovrsnih izleta. Međutim, mnogi se pitaju koji period godine je najbolji za posjetu Hurgade? Mi ćemo vam pomoći da razriješite tu dilemu.

Hurgada i vremenska prognoza

Hurgada je mjesto koje je aktivno za turiste tokom cijele godine. Za Hurgadu važi pravilo da su zime tople, a ljeta ekstremno topla, gdje temperatura prelazi 40 stepeni. Vjetar gotovo uvijek puše i on pravi dosta prijatniji osjećaj u odnosu na realnu vanjsku temperaturu.

Najtopliji period je između juna i septembra, dok je najhladniji period od novembra do februara.

Ljetne temperature u prosjeku dostižu maksimalnih 40 stepeni. Tokom noći temperatura u Hurgadi opada do prosječnih 28,5 stepeni. Padavine su veoma veoma rijetke. U Hurgadi dani najčešće prolaze bez ijedne kapi kiše, mještani kažu da kiša nije padala više od dvadeset godina.

Iako je najtopliji period godine od aprila do novembra, Hurgadu tada posjeti najveći broj turista. Osvježenje turisti pronalaze u velikom broju vodenih aktivnosti.

Hurgada i Nova godina

Vrijeme u Hurgadi u decembru je veoma toplo, s prosečnom temperaturom od oko 25 stepeni. Pored visokih dnevnih temperatura zraka, bitno je spomenuti i temperaturu vode. Ona se kreće oko 24 stepena. Slični vremenski uvjeti za Hurgadu važe i u periodu Nove godine. Taj period postaje sve popularniji za posjetu.

Hurgada oktobar i novembar

Na samom kraju dolazimo do perioda kada je najbolje vrijeme za posjetu ovog bisera Crvenog mora. Nepodnošljive vrućine su prošle i kraj septembra, oktobar i novembar postaju idealni za ljetni odmor u Egiptu. Standardnih 27-30 stepeni privući će mnoge putnike da se relaksiraju i poprave svoju boju na ovoj fenomenalnoj destinaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.