O AKTUELNIM DEŠAVANJIMA

Puljić: Obrajan pokazao da Eskobar nije smijenjen s pozicije, nije tačno da će Crna Gora preko SAD predati amandmane na rezoluciju

U nekim medijima se pojavila informacija da je Španija odustala od kosponzorstva UN-ove rezolucije o genocidu, a ona to nikad nije ni bila

Ivica Puljić. Al Jazeera Balkans

S. S.

7.5.2024

Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona, osvrno se na najnovije događaje vezane za navode o smjeni Gabrijela Eskobara, koji su se pokazali netačnim, te vijesti o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

-State Department je demantirao da je Gabrijel Eskobar razriješen s dužnosti te da će "uskoro dobiti novu poziciju što je dio redovne rotacije diplomata." Kao što sam napisao prije par dana - jedno je sigurno - Eskobar uskoro neće biti posebni izaslanik za zapadni Balkan.

Šef Gabrijela Eskobara u State Departmentu - Džim Obrajan - ovom objavom želi pokazati da Eskobar nije razdužen kao posebni izaslanik za zapadni Balkan:

- Gabe Eskobar i ja planiramo pozdraviti Miroslava Lajčaka krajem sedmice glede koordinacije američko-evropske podrške za zapadni Balkan.“

Puljić se ponovno osvrnuo i na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- Amandmani na rezoluciju o genocidu koji dolaze iz Crne Gore su vec sadržani u rezoluciji, samo je drugi riječnik korišten. Da su predlagači tih amandmana pažljivo pročitali i analizirali tekst rezolucije bilo bi im jasno da njihova intervencija nije potrebna. U nekim medijima se pojavila informacija da je Španija odustala od kosponzorstva UN-ove rezolucije o genocidu. Istina je da Španija nije nikada ni bila sponzor ili kosponzor rezolucije. Ne nasjedajte na provokacije i prekodrinsku propagandu. Uvijek provjerite - poručio je Puljić.

-U igri oko crnogorskih amandmana o rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici autori amandmana kažu da će Crna Gora uz "posredovanje SAD" predati amandmane na nacrt rezolucije. Nakon provjere moram reći da SAD nemaju pojma da su nekakvi posrednici i da je lažna tvrdnja da jesu - poručuje Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.