TRUDNOĆA I POROD

Nema lijeka za jutarnje mučnine

"Bebe i mame"

19.4.2018

Očekujete bebu, nije bitno da li je prva ili treća, na nešto morate uvijek biti pripremljeni - jutarnje mučnine! Kako se nositi s njima i kako ih se riješiti - pitanje je za kojim traga svaka buduća majka.

Obično je riječ o blažim, podnošljivijim oblicima, ali ponekad one mogu biti toliko intenzivne da vam mogu poremetiti i karijeru i porodični život i napraviti vam pravi teret od trudnoće, a, prema nekima, mogu vam ugroziti i zdravlje. U takvim slučajevima, krekeri i slična "pomagala" za eliminiranje jutarnjih mučnina, nisu baš od velike koristi.

Zapravo, ne postoji neki potpuno efikasan lijek protiv mučnina i povraćanja koje karakteriziraju jutarnje mučnine, ali postoji način da ih ublažite.

1. Pokušajte sa limunom. Limun je potvrđen kao efikasan lijek u otklanjanju simptoma morske bolesti. Možete ga u organizam unositi na različite načine, a njegov miris ima dugotrajan efekat! I nije samo djelotvoran u eliminiranju mučnina, dokazano je njegovo dejstvo u oslobađanju od depresije. 

2. Otkrijte "okidače" svojih mučnina. Otkrijte da li mirisi, lijekovi, hrana, konzumiranje određenih jela ili napitaka u određenom periodu dana izazivaju vaše mučnine? Okidači su brojni, a vi otkrijte svoje i nastojte ih izbjegavati.

3. Naučite da kombinacija nije uvijek najbolja. Nekim trudnicama pomaže kombinacija doručka koja se sastoji od čaja, tosta, krekera, za druge je "sveti lijek" štapić sa cimetom, čips sa lukom, pa čak i štapići sa mrkvom ili celerom potopljeni u sirće. Pokušajte i otkrijte šta je to što vama pomaže na najefikasniji način.

4. Obratite pažnju na vlastiti osjećaj gladi i reakciju stomaka. Za žene je karakteristično da im se razvije osjećaj gladi za određene namirnice ili jela kada se osjećaju bolesno. Ukoliko vam se javlja osjećaj mučnine na samu pomisao na slatkiše, a godi vam pomisao na kiselo, dajte svom osjetljivom stomaku ono što želi.

5. Ukoliko vam godi tzv "junk food," u koju spadaju pice, hamburgeri, čizburgeri, raznovrsni sendviči, nemojte se zbog toga osjećati krivom. Mada je potpuno tačno da će vaša trudnoća biti bolja ukoliko se zdravo hranite, dozvolite sebi luksuz i prekršite pravilo, jer jutarnje mučnine su zaista priča za sebe. Bolje je, u svakom slučaju, jesti i ovu manje kvalitetnu i manje zdravu hranu, nego jesti zdravo, pa povraćati za nekoliko minuta.

6. Razmislite o "alternativnim" lijekovima. Pokušajte i sa brojnim alternativnim opcijama liječenja koje vam se danas nude, kao što su narukvice protiv morske bolesti, hipnoza, akupunktura i refleksologija stopala, kao i brojna ljekovita bilja za koja je dokazana efikasnost u borbi protiv jutarnjih mučnina. Naravno, ne činite ništa bez prethodnih konsultacija sa svojim ginekologom.

"Jutarnje" mučnine u bilo koje doba dana

Mada ih svi nazivaju jutarnjim, one se zapravo mogu javiti u bilo koje doba dana. Najčešće u život trudnice ulaze u četvrtoj sedmici trudnoće i vjerni su im pratioci sve do 16. sedmice. Međutim, to su, kažu eksperti, one sretne trudnice, jer kod velikog broja trudnica bitka sa mučninama traje sve do porođaja.

Nepoznat uzrok

Pravi uzrok ipak ostaje zagonetka. Nabrojali smo neke moguće uzročnike, ali stručnjaci smatraju da uzroci zaista mogu biti brojni i raznovrsni. Prema nekima je riječ o promjenama u nivou hormona, fizičkim promjenama i preosjetljivosti na hranu i mirise. No, bez obzira na porijeklo i uzrok mučnine, ovaj je osjećaj krivac koji je stoljećima činio da se trudnice osjećaju mizerno i loše. Ustvari, pisani tragovi o prvim slučajevima jutarnjih mučnina datiraju još iz 16. stoljeća.

Zdravstveni rizik

Pored toga što jutarnja mučnina zaista remeti normalne dnevne aktivnosti svake žene na najneugodniji način, ona ujedno predstavlja potencijalni zdravstveni rizik i za majku i za dijete. U težim slučajevima trudnica može značajno gubiti na težini, a često povraćanje može uzrokovati i potpuni gubitak apetita. Slabo uhranjena majka nosi slabo uhranjen plod, što se može odraziti na poremećaje rasta zbog nedovoljnog unosa esencijalnih vitamina i nutrijenata u organizam.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.