PROMJENE

San, jelo, mirisi u trudnoći

Žena u drugom stanju, naročito u prvoj trudnoći, debelo razmišlja o svemu što joj se događa tokom tih devet mjeseci i često se pita je li to normalno ili nije...

Normalno je u početku trudnoće imati mučnine. Ilustracija

"Bebe i mame"

13.2.2019

- Normalno je u početku trudnoće imati jutarnje (ili cjelodnevne) mučnine, ali je, isto tako, normalno i nemati ih. 

- Normalno je imati potrebu za dužim spavanjem, ali i da spavate kao i ranije.

- Normalno je da vam smetaju neki mirisi. Isto tako je normalno da vam poslije trudnoće ti mirisi više neće smetati, no postoje žene kojima i nakon trudnoće oni smetaju.

- Normalno je da vam se apetit povećao, isto tako normalno je i da vam je apetit ostao isti, ili se čak u prvim mjesecima pogoršao.

- Normalno je jesti uobičajene količine hrane.

- Normalno je da počinjete jesti neku hranu koju nikada prije niste voljeli, ali je, isto tako, normalno i da se prehrambene navike ne mijenjaju.

- Normalno je da, ako imate jake mučnine, u početku gubite kilograme, a ne dobivate ih.

- Normalno je da vam se tokom trudnoće (najčešće u zadnjim mjesecima, ali može i ranije) pojavi iscjedak iz prsiju - kolostrum. Isto je tako normalno da se iscjedak uopće ne pojavi.

- Normalno je da je beba dio trudnoće okrenuta na zadak. To ne znači da će tako ostati do kraja, bebe se nekada okrenu u posljednji trenutak pred porod.

- Normalno je da se u trudnoći pojave grčevi, iako je normalno i da ih nemate. Pomaže magnezij.

- Normalno je da u trudnoći imate problema s probavom, posebno ako uzimate željezo.

- Normalno je da u trudnoći imate povećanu želju za intimnošću, posebno u drugom tromjesječju. Isto je tako normalno i da se želja gotovo potpuno izgubi.

- Normalno je da se u prvim sedmicama trudnoće (oko četvrte sedmice) u vrijeme kad trebate dobiti menstruaciju pojavi lagano krvarenje.

- Normalno je da tokom trudnoće, posebno u zadnjim mjesecima, imate pojačan vaginalni iscjedak. Sve dok je sluzav, bjelkaste boje i bez mirisa, nema razloga za paniku.

- Normalno je da pred kraj trudnoće, kada je trbuh dosta velik, otežano dišete i češće ostajete bez daha.

- Normalno je da vas u trudnoći bole leđa. Stomak je velik i pritišće kičmu, uz to trudnice često imaju loše držanje, što dodatno opterećuje leđa.

- Normalno je da imate povremene napade vrućine zbog pojačane cirkulacije krvi i to nije zabrinjavajuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.