NEVJEROVATAN SLUČAJ

Majka rodila skoro identične četvorke: "Prvo sam izgubila četvero djece, a sada ih imam šestero!"

Bili su šokirani kada je ultrazvuk otkrio da će dobiti četvorke nakon spontanog pobačaja, mrtvorođenčeta i dvije smrti dojenčadi

Porodica Smit. Facebook / The Smith Quad Squad

The Sun

prije 7 dana

Mama Karisa Vankamp-Smith (34), koja je izgubila četvero djece, sada je majka rijetkih identičnih četvorki koje je začela prirodnim putem. Karisa i njen suprug Dilon (32) otkrili su da očekuju dijete u decembru 2021. Bili su šokirani kada je ultrazvuk otkrio da će dobiti četvorke nakon spontanog pobačaja, mrtvorođenčeta i dvije smrti dojenčadi. Tek kad je Karisa rodila u 29. sedmici, saznali su da su četvorke identične, piše The Sun.

Bebe Zakariah Dever, Linkoln Džes, Jan Šejn i Daniel Robert, rođeni su carskim rezom 17. juna 2022. i svi su bili kod kuće sedam sedmice kasnije. "Imala sam prekrasnu trudnoću, ali nakon razvoja preeklampsije, ljekari su ih odlučili rano poroditi", rekla je Karisa, pedijatrijska medicinska sestra iz Felpsa, Njujork.

- Nakon prethodnih pobačaja, znala sam da neću moći izdržati ako izgubim još jedno dijete. Saznanje da imamo četvorke bio je veliki šok, ali činilo se gotovo kao sudbina - ispričala je. Karisa i Dilon oklijevali su pokušati dobiti još jedno dijete nakon spontanog pobačaja, mrtvorođenog djeteta i dvije smrti dojenčadi tokom osam godina. Majka šestero djece izgubila je svoje prve blizance, Lukasa i Rajana, u julu 2014., nakon prijevremenog poroda u 20. sedmici.

- Lukas je bio mrtvorođen, a Rajan je živio sedam minuta - to nas je jako pogodilo. Održali smo privatni sprovod i posadili im spomen drveće u našem vrtu - rekla je Karisa. "Dilon i ja smo oduvijek željeli djecu, ali dali smo si vremena da odtugujemo prije nego što pokušamo ponovno."

Slomljenog srca, ali očajnički želeći bebu, par je pokušao ponovno četiri mjeseca kasnije - i Karisa je odmah zatrudnjela. Rodila je Tajlera u bolnici Mersi u Bafalu 30. maja 2015. "Kada je došao Tajler, zdrav i sretan, bili smo presretni", rekla je o svom sinu, koji sada ima 8 godina.

U junu 2017. Karisa je ponovno zatrudnjela s blizancima, ali nakon 23 sedmice i tri dana imala je prijevremeni porođaj 7. novembra 2017., što je dovelo do rođenja Elajdže i Kotona carskim rezom. Elajdža je umro 12 dana kasnije od nekrotizirajuće upale pluća — rijetkog, ali teškog stanja pluća. "Nisam imala nikakve znakove da ću dobiti trudove, ali sam znala da nešto nije u redu", rekla je Karisa. "Koton je bio do bokova u mom porođajnom kanalu i morala sam ih odmah poroditi. Tri dana nakon što su rođeni, saznali smo da Koton ima krvarenje četvrtog stepena na mozgu i da je imao 10% šanse da preživi, ​​ali odlučili smo se boriti za njega. Tada mi se srce slomilo", rekla je.

Koton, koji sada ima 6 godina, proveo je 132 dana u bolnici i dijagnosticirana mu je cerebralna paraliza u novembru 2019. "Prve godine Kotonovog života ulazili smo i izlazili iz bolnice jer njegov imunološki sistem nije postojao. Trebalo nam je neko vrijeme da se prilagodimo životu s djetetom s posebnim potrebama, ali on je naš mali borac – ponosni smo na njega. U to sam vrijeme saznala da imam nesposoban grlić maternice, pa sam bila na operaciji kako bih izbjegla ponovni prijevremeni porođaj", prisjetila se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.