BEBE I MAME

Peremo zube, mjerimo temperaturu...

Čuvajte se toga da svom djetetu stalno pokazujete kako se nešto pravilno radi. Mališani bi se u tom slučaju mogli osjećati obeshrabreno i izgubiti volju za igrom

Nadgledajte djecu do peru zube. Ilustracija

"Bebe i mame"

25.1.2019

Peremo zube 

Čak i kad mala djeca mogu sama prati zube, roditelji im ih moraju dodatno čistiti. Jer tek sa osam godina djeca posjeduju motoričke sposobnosti potrebne za pravilno pranje zuba.

Zato bi bilo poželjno da roditelji potraže pomoć stomatologa da im pokaže kako se peru tuđi zubi. Do drugog rođendana dovoljno je zube prati jednom, a poslije toga dva puta dnevno.

Provjeravajte uši

Ako malo dijete iznenada ne čuje dobro, šmrca ili krvari iz nosa, krivac može biti kliker ili neki sličan okrugli mali predmet. Djeca rado stavljaju u usta sve što dohvate. Ali ti predmeti često greškom završe u nosu ili uhu.

Ako strano tijelo leži sasvim blizu otvoru nosnice, pomoći će da prstom pritisnete slobodnu nozdrvu, a dijete zamolite da jako ispuhne nos.

Ali ako je stvarčica u uhu, bolje je potražiti liječnika.

Sokovi pod lupom

"Voćni napitak", "sok", "nektar"... svi ti nazivi podsjećaju na voće, ali sadržaj voća u njima nije isti. Sok sadrži više voćnih dijelova od nektara, a nektar više od voćnog napitka. Što je manje voćnih dijelova, to je dodano više šećera i vode.

Pazite, dakle, šta kupujete. Najbolje za trudnicu, ali i za cijelu porodicu je "sok", jer se stoprocentno sastoji od voća. Postoji i voćni koncentrat, on se razređuje vodom.

I na kraju, čuvajte se vještačkih sokova i aroma.

Mjerimo temperaturu

Pažljivo birajte toplomjer. Najbrži su (dvije sekunde) toplomjeri koji mjere temperaturu u uhu. Ko traži udobniji način, neka nabavi toplomjer-cuclu.

Najtačnije ćete temperaturu izmjeriti rektalno, mjerenje u usnoj duplji je nepouzdano, a i mjerenje pod pazuhom često nije tačno.

Igre bez uputa

Pravilno igranje ne postoji. Čuvajte se toga da svom djetetu stalno pokazujete kako se nešto pravilno radi. Mališani bi se u tom slučaju mogli osjećati obeshrabreno i izgubiti volju za igrom.

Ne u mikrovalnu

Kad je beba gladna i plače, mora se djelovati brzo. Bilo bi praktično kad biste flašicu mogli jednostavno zagrijati u mikrovalnoj. No, to se nikako ne preporučuje za izdojeno majčino mlijeko, jer se prilikom neravnomjernog zagrijavanja uništavaju obrambene materije (imunoglobulin A) i antibakterijska supstanca lysozym. Zato majčino mlijeko treba podgrijavati u specijalnim grijačima za bebi hranu.

Neka bude tiho

Previše posjeta, previše utisaka, previše šumova ili igračkica, sve to bebu čini nervoznom. Novoređenčad traži lagano prilagođavanje i osvajanje vanjskog svijeta - u sigurnosti i zaštićeni povjerljivim osobama. Zato ograničite posjete novorođenčetu i porodilji.

Povratak u liniju

Poslije poroda većina žena imat će i desetak kilograma više nego prije trudnoće. No, povratkom hormonske ravnoteže trebale bih ih izgubiti. Ti kilogrami su rezerva energije potrebne tokom perioda dojenja i razgrađuju se vrlo sporo. Tom procesu pripomoći možete dugim šetnjama s djetetom, ciljanim vježbama, džogiranjem, hodanjem, fitnes klubom. I izbjegavanjem masne te slatke hrane i alkohola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.