BEBE I MAME

Kako se rađaju ljubav, strah i dosada

Od 4. do 6. mjeseca vrijeme je mnogo brbljanja i smijeha, beba reagira na svoje ime, ali i glasno protestira kada joj se nešto ne dopada

Mama i tata su osobe od kojih dijete očekuje i traži pomoć. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.3.2019

Iako su roditeljska očekivanja velika, postoje generalna pravila o načinu na koji i vremenu kada beba izražava svoje emocije. No, sve su to okvirni pokazatelji, jer se svako dijete razvija na svoj način. 

- Od 3. do 4. mjeseca - Počinje interesovanje za vanjski svijet, bebe izražavaju ljutnju i iznenađenje. Žele se osjećati sretnima i treba im kontakt lice uz lice, a uživaju i u grljenju. Beba već prepoznaje članove svoje porodice i pokušava privući pažnju roditelja.

- Od 4. do 6. mjeseca - Vrijeme je mnogo brbljanja i smijeha, beba reagira na svoje ime, ali i glasno protestira kada joj se nešto ne dopada. Mijenja raspoloženje i počinje se plašiti nepoznatih ljudi.

- Od 6. do 8. mjeseca - Javlja se smisao za humor i beba ponavlja geste koje su ranije izazvale smijeh. Izražava jaku želju da učestvuje u svemu što se događa oko nje. Beba sada po tonu vašeg glasa može shvatiti šta znači NE te da svaka njena akcija, dobra ili loša, ima posljedice.

- Od 8. do 10. mjeseca - Već zna kako će privući pažnju. Ako je neki postupak izazvao smijeh ili pohvale, počinje ponavljati ono što je uradilo. Iskazivanje osjećaja dosade ili straha postaje sve izraženije.

- Od 10. do 12. mjeseca - Beba pridaje mnogo pažnje ljudima koje voli, kao i omiljenim igračkama. Mama i tata postaju osobe od kojih očekuje i traži pomoć kad god se osjeća nelagodno ili nesigurno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.