KORISNO I ZANIMLJIVO

Koliko kalorija potrošite u jednom danu dojenjem

Odluka o tome hoće li žena dojiti ili ne jedna je od najvažnijih kada rodi

Dojenje je veoma zdravo i za majku i za bebu. Instagram

M. Z.

31.1.2023

Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija, a naučnici su izračunali da se dobivenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti u šest mjeseci nakon poroda isključivo dojenjem!

Odluka o tome hoće li žena dojiti ili ne jedna je od najvažnijih kada rodi. Uz brojne prednosti za bebu, uključujući manji rizik od pretilosti i bolje kognitivne sposobnosti, dojenje ima nevjerovatne prednosti za majku.

Fabrika mlijeka

Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija. Ženske grudi zapravo postanu fabrika mlijeka tokom trudnoće, a svoju proizvodnju počinju 24 sata nakon porođaja. 30 grama majčinog mlijeka sadrži više od 20 kalorija, a beba koja se samo hrani majčinim mlijekom prosječno konzumira 700 grama mlijeka na dan tokom prvih šest mjeseci života. Zvuči zbunjujuće?

Prosječno to znači da dojilja potroši 500 dodatnih kalorija na dan. Ta brojka je veća ako dojenče jede više ili je manja ako ima smanjeni apetit. Američko udruženje za edukaciju u trudnoći procjenjuje da nove majke potroše dodatnih 425 do 700 kalorija na dan u procesu dojenja.

Kontrakcije maternice

Dodatno trošenje kalorija obično dovodi do vidljivog i brzog gubitka kilograma u kombinaciji sa zdravim životnim stilom. Jedno istraživanje pokazalo je da nove mame koje doje izgube dvostruko više kilograma u prvoj godini nakon poroda u poređenju s mamama koje nisu dojile - 4,9 kilograma u odnosu na 2,17 kilograma. Još jedna nedavna studija, u kojoj je učestvovalo 30 000 žena, otkrila je da se dobivenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti u šest mjeseci nakon poroda isključivo dojenjem.

Međutim, to nije sve što se tiče kalorija i dojenja. Osim što troši kalorije, dojenje također može zategnuti srednji dio vašeg tijela zahvaljujući oksitocinu, hormonu koji se oslobađa tokom dojenja. Oksitocin uzrokuje kontrakcije maternice, a jako je koristan tokom trudova. A nakon poroda, oksitocin koji se oslobađa tokom laktacije pomaže kod smanjivanja maternice na veličinu prije trudnoće. Također, novi dokazi pokazuju da žene koje doje imaju nižu stopu kardiovaskularnih bolesti, ginekoloških karcinoma, pa čak i dijabetesa u poređenju s majkama koje nisu dojile.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.