KAŽU STUDIJE

Ovo je najgore piće za dječiji mozak

Sada nova istraživanja otkrivaju da bi slatka pića za djecu osnovnoškolske dobi mogla štetiti njihovoj moždanoj funkciji

Vodite računa. Printscreen

M. Z.

12.2.2023

Vjerovatno mnogo vremena provodite razmišljajući o tome kako prehrana vašeg djeteta utječe na njegovo tijelo. Možda pažljivo pratite njegovu potrošnju kalcija kako biste bili sigurni da mu se kosti razvijaju kako bi trebale, razmišljate o njegovom unosu vitamina C kako biste bili sigurni da ima dovoljno snažan imunološki sistem, a možda pratite i kako različiti obroci utječu na njegov nivo energije tokom dana. Zapravo, hrana i pića koje djeca konzumiraju ne utječu samo na njihovo tijelo - oni su također ključni za njihovo kognitivno zdravlje.

Slatka pića

Sada nova istraživanja otkrivaju da bi slatka pića za djecu osnovnoškolske dobi mogla štetiti njihovoj moždanoj funkciji. U studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu ''Nutrients'' naučnici su ispitali oko 6.400 djece u dobi od šest do 12 godina, pitajući ih koliko često konzumiraju pića bogata šećerom i koje količine sokova popiju. Uporedili su te odgovore s dječijim učinkom na testovima, a veća konzumacija slatkih pića bila je povezana sa značajno lošijim rezultatima.

Kontrola emocija

Spomenuti testovi su mjerili kognitivne vještine poput radne memorije i sposobnosti organiziranja, ali također su uključivali mjere koliko dobro djeca mogu kontrolirati svoje emocije te ponašanje.

"Ovo služi kao izvrstan podsjetnik roditeljima da gazirana pića, energetska pića i slatki sokovi ne bi trebali biti primarni napici koji se nude kod kuće. Zapravo, uopće ne bi smjeli biti dostupni djeci mlađoj od 12 godina", objašnjava dijetetičarka Mišel bab (Michelle Babb).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.