ISTRAŽIVANJA

Kada beba počinje prepoznavati roditelje

Nepoznate osobe su radoznala grupa za tipično tromjesečno dijete

Bebe imaju urođenu želju da se povežu sa drugima. Facebook

Z. K.

16.2.2024

Ljudska lica su jedna od omiljenih i fascinantnih stvari koje novorođenčad vole da posmatraju, posebno kada su u pitanju mama ili tata ili njegov sopstveni odraz u ogledalu. Do 3. mjeseca, većina beba zna razliku između poznatih lica i nepoznatih.

Šira porodica

Novorođenče gleda u lice svoje majke tokom dojenja i također se upoznaje sa maminim jedinstvenim osobinama ako se hrani na flašicu. Novorođenče obično brzo prepoznaje svoju majku i povezuje je ljubavlju i privrženošću jer ona zadovoljava njegove potrebe. Beba također prepoznaje tatu i druge članove porodice sa kojima redovno dolazi u kontakt.

Nepoznate osobe su radoznala grupa za tipično tromjesečno dijete, piše portal KidsHealth.org. Beba može budno pratiti nepoznata lica i ispitivati njihove brojne radoznale izraze.

Kada vaša beba počne da prepoznaje članove šire porodice, kao što su njegove bake po majci i ocu, može duže da gleda u onu osobu koju smatra najprivlačnijom. Prema studiji Univerziteta Ekseter u Engleskoj iz 2004. godine, bebe su kao i odrasli kada je u pitanju preferiranje lijepog lica u odnosu na manje atraktivno. B

Bebe kojima su pokazane slike obične žene i manekenke provodile su više vremena "zureći" u privlačnije lice, otkrili su istraživači. Psiholog u Ekseteru, zaključio je da bebe ulaze u svijet sa veoma detaljnim prikazom ljudskog lica koji im pomaže da prepoznaju poznata lica. 

Bebe korištene u studiji bile su stare od nekoliko sati do dva dana. Istraživanje je predstavljeno na Festivalu nauke Britanskog udruženja 2004. godine

Jedan dio mališana djeluje pristupačno i ljubazno sa mamom, tatom, braćom i sestrama i drugim ljudima koje često viđa. Naizgled iz vedra neba, drugi dio njegove ličnosti je stidljiv i lako se uplaši od stranaca. Na primjer, vaša beba se može uznemiriti ako je drži neko ko je nepoznaje.

Faza razvoja

Sve do ove faze razvoja, vaše dijete je možda bilo radoznalo prema nepoznatim ljudima, ali ne nužno uplašeno ili uznemireno. Problemi sa anksioznošću pri odvajanju često traju sve dok dijete ne napuni 18 mjeseci.

Bebe imaju urođenu želju da se povežu sa drugima. Drugim riječima, današnji stranac može biti sutrašnji prijatelj. Povjerenje i intimnost postavljaju osnovu za stvaranje i održavanje emocionalnih veza, objašnjava ZerotoThree.org. Izgradnja pozitivnih odnosa pomaže djeci da nauče da razumiju sebe i druge i podstiče ih da postanu brižni i empatični odrasli ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.